Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комитетът на регионите пита онлайн гражданите по места как си представят бъдещето на Европа

Снимка: Архив БНР


Eвропейският комитет на регионите разработва инициативата „Размисъл за Европа“, която предвижда да бъде чуто мнението на гражданите за това как те си представят бъдещето на Европа. Данните от проучването ще бъдат използвани за изготвянето  през 2018 година на местна перспектива. Година по-късно ще се състои и срещата на регионалните лидери. Тези решения бяха взети на пленарната сесия на Европейския комитет на регионите, в която участва и Николай Зайчев от ЕНП - пълноправен представител на българските местни власти в Комитета на регионите. За предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ той сподели:

Ние от комитета на регионите представляваме и даваме перспективата на обикновените хора. Ние сме представителите на местните регионални органи, на тези, които ежедневно контактуват с европейците и с нашите съграждани във всички държави на всички нива. На практика, местните власти предоставят най-много услуги на своите граждани, респективно  ние прилагаме и самото европейско законодателство. В общините и в регионите се работи по европейски проекти със средства на ЕС. Затова е важно да има двупосочна посока на влияние и на отношение - от европейско равнище към местно и обратно, така, че там е нашето място.

Регионите първи чуват гласа на Европа и европейските средства достигат до всеки един от нас, което налага необходимостта Европа да може да чуе онова, което трябва да направи по добре, за да има диалог в Съюза, категоричен е Зайчев:

В рамките на тази инициатива всички членове на комитета разговаряме с нашите съграждани, за да имаме и обратна връзка. Подготвяната паневропейска онлайн анкета е съставена от набор въпроси за бъдещето на Европа и има за цел да събере информация от гражданите. В резултат на това, Уомитетът ще има своята визия за бъдещето на Европа, за местната и регионалната перспектива за 2018 година като, разбира се, след това предстои и среща на високо равнище на местните регионални лидери през първото тримесечие на 2019 година. В тази анкета всеки може да посочи кои са основните проблеми на неговия регион. Тя може да бъде открита на страницата на комитета на регионите.

Досега 24% от участниците  в онлайн-анкетата са от България, посочи Зайчев

Те са посочили като основен проблем политиката за младежта. Анкетата показва, че българинът разчита преди всичко на националното правителство да му решава проблемите и чак на второ място идва ЕС. По глобалните проблеми, хората смятат, че местните власти имат по-малки възможности за влияние. Тази тенденция е дори по силно изразена в целия съюз. От обработените до момента анкети прави впечатление, че 79% от отговорилите българи смятат, че няма достатъчно солидарност между държавите в съюза. За ЕС, като цяло, процентът е по-висок - 80% или малко по-висок.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!