Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректори обявиха своеобразен мораториум върху разрастването на броя висши учебни заведения

Снимка: БГНЕС

Ректорите на висши учебни заведения обявиха своеобразен мораториум върху разрастването на броя висши учебни заведения и разкриването на нови филиали. Това стана на заседанието на съвета на ректорите в Икономическия университет във Варна, в което участва и министърът на образованието Красимир Вълчев. Ще се спре и разкриването на неприсъщи за университетите специалности - каза проф. Любен Тотев - председател на Съвета.

До 30 октомври всяко висше учебно заведение трябва да представи визията за развитието си и насоката на профила си за период от 15-20 години. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посочи, че трябва да се инвестира в развитието и привличането на млади преподаватели. Още повече, че обучението по обществени и социални науки се е разраснало нерационално, а липсват други:

Искаме да имаме повече инженери, повече педагогически специалисти, повече агрономи. Факт е, че в тези професионални направления не избуя нерационалното търсене на висше образование, за което говорим. Искаме с инструментите на политиката да преструктурираме приема, така че повече процент студенти да се обучават в тези професионални направления и да имаме значително по-нисък процент на това нерационално търсене, за което споменах.

Стана ясно, че ще се увеличават и средствата във фонд "Научни изследвания" за следващата година. Искането е за 35 милиона лева. Ректорът на Университета за национално и световно стопанство професор Стати Статев посочи, че ще се иска от държавата разработване на компенсаторен механизъм заради увеличаването на минималната работна заплата до 510 лева, както и заради увеличението на учителските заплати и по този начин стартовите заплати на асистентите стават по-ниски от тези на учителите.

Наскоро експерти от Европейската комисия препоръчаха България да намали броя на университетите до 10. Така ще се увеличи финансирането на висшите училища и на научната дейност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени