Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди откликнаха на призива за протест в Барселона

Снимка: БГНЕС

Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон и членове на регионалното правителство се включиха в многохилядния протест в Барселона, организиран само няколко часа след като  испанският премиер Мариано Рахой обяви, че е задействан член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта.

Демонстрантите носят "естелада" - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта.
Смятам, че достигнахме повратна точка - няма връщане назад, пресякохме червената линия. И двамата ни лидери са в затвора заради това, че искаха да организират протест, а не че е имало някакви конкретни драми.

И двамата са с обвинения за  противодържавна дейност и участие в размирици. Това е неоснователно и ние сме тук, за да призовем за тяхното освобождаване,
добави 31-годишният Нарцис по повод задържането на Жорди Санчес и Жорди Куишарт, лидери на организацията Национална каталунска асамблея и Омниум културал.

За първи път в 40-годишната демократична история на Испания, централното правителство може да упражни конституционното си право, а именно -  да поеме контрола над даден регион и да го управлява директно от Мадрид. Според премиера Рахой, тази мярката е оправдана най-малкото, защото регионалният лидер Карлес Пучдемон действа в нарушение на закона, подбуждайки сепаратистки настроения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени