Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест заради намерението за добив на газ в Добруджа

| обновено на 22.10.17 в 15:13
Снимка: Мая Щърбанова

Жители на Генерал Тошево отново излязоха на протест срещу инвестиционното намерение за добив на природен газ в землищата на 18 села от района.

В продължение на един час по обед протестиращите се движеха в колона от автомобили и мотори между град Генерал Тошево и село Кардам.

Хиляди добруджанци днес отново заявиха категоричната си позиция срещу инвестиционното намерение за 35-годишна концесия на находище „Спасово“. Протестиращите се страхуват, че проучванията и добива на газ в община Генерал Тошево ще има пагубни последици за хората.


С надути клаксони и форсирани двигатели стотици мотори и автомобили потеглиха от Генерал Тошево към село Кардам. Те възнамеряваха да затворят половината от път 2-29, водещ към ГКПП „Йовково“, но от Агенция „Пътна инфраструктура“ не им дадоха разрешение, затова протестиращите решиха да се движат по пътя без да спират.

Подписката, която беше разпространена от Инициативния комитет срещу добива на природен газ в Добруджа, вече е събрала над 4500 подписа, тече петиция и в интернет. Целта на протестиращите е инвестиционните намерения за добив на природен газ да бъдат преустановени. 


Инвеститорите предвиждат изграждането на 5 площадки и 41 сондажа. Хората са категорични, че няма да го допуснат и искат държавата да се намеси. „Добруджа няма да се предаде“ е основното мото на протестиращите.

Другата седмица продължават обществените обсъждания в селата от община Генерал Тошево с местното население и експерти от фирмата инвеститор.

Предишният протест беше на 19 октомври. Хората са притеснени, че водата и въздухът ще бъдат замърсени, а основният поминък в региона - земеделието, ще бъде унищожен. На 1 ноември ще започне процедурата за свикване на референдум дали в Добруджа да има проучвания и добив на природен газ, обяви тогава кметът на общината Валентин Димитров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна