Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в два столични квартала

| обновено на 22.10.17 в 19:48
Снимка: Любо Андреев

На протест срещу лошата инфраструктура излязоха жители на столичния комплекс "Манастирски ливади-изток". Там живее и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Протестиращите са около 30 души, но кметът Фандъкова не е сред тях. Хората, живеещи в квартала, казват, че няма нито една построена цяла улица, нито една детска градина, училище или обществена зелена площ. Те искат моментално започване на процедура за нов подробен устройствен план, регламентиращ адекватна широчина и форма на улиците и прилежащите им тротоари, както и моменталното намиране на терени, които да бъдат отчуждени и на тяхно място да се изградят детски градини, средно училище, обществени зелени площи и паркинги. Те настояват и за въвеждане на еднопосочно движение по улиците, както и спешни мерки по прекратяване на безразборното застрояване на всяка свободна площ.

Евгения Димова, жител на "Манастирски ливади-изток": 
Най-важното нещо, което липсва, е подробен устройствен план. Трябва да се види на кой парцел какво може да се построи, с каква височина, защото по този начин ще се спре строителството. Има презастрояване, имаме почти само частни улици. Във всеки един момент собственикът може да си сложи една бариера, както се случва, и Общината е абсолютно безсилна срещу това. Малкото общински улици – три или четири, са в безобразно състояние. Даже не са асфалтирани.

Тъй като голяма част от улиците не са асфалтирани, есенно и зимно време хората газят кал. Камионите с боклук затъват. Липсва и отводнителна система, а мазетата се пълнят с вода. Няма и улично осветление.


Жители на столичния квартал "Лозенец" излязоха на протест срещу изграждането на 120-метрова сграда на улица „Златен рог“. Те настояват проектът да бъде преработен и височината на обекта да бъде съобразена със съседните сгради.

Протестиращите са категорични, че избраната локация е неподходяща за строящата се сграда. Според тях небостъргачът ще затрудни трафика в района, а светлината и гледката към Витоша ще изчезнат.

Въпреки че повечето хора се обявиха против строежа на сградата, присъстваха и привърженици на строежа.
Протестиращите настояват строителното разрешение да се преразгледа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна