Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1000 бебета в страната получават днес свето кръщение

Светото кръщение е входната врата в Църквата, да бъдеш християнин - това е най-висшето благо, каза в ефира на "Хоризонт" отец Кирил Попов

| обновено на 22.10.17 в 17:00
Снимка: Ива Антонова

Общо хиляда бебета в страната получават днес Свето кръщение в подкрепа на раждаемостта "Направи го за България". Провежда се от Движение за национална кауза "ДНК", с цел да се преодолее демографската криза. Масовото кръщение е под патронажа на Българския патриарх Неофит и Българската православна църква.

27 деца от 7 града в Северозападна България бяха кръстени във Враца. 

Масовото кръщение във Враца изпълни митрополитския храм "Свети Николай" с бебешка глъчка и множество хора в празнично настроение.
След като кръсти децата, Врачанският митрополит Григорий пожела:
Нека растат в здраве, сили, радост, бодрост. Да радват своите родители, близки и сродници, но най-вече да бъдат едно украшение на Църквата Христова, украшение чрез своя добродетелен живот.
Родителите не скриха вълнението си:
Чудесно. Развълнувана съм.
Аз съм много добър християнин и искам детето ми да бъде такъв.
За този важен ден от живота им новите християнчета получиха специални подаръци от Врачанския владика, а таксата за ритуала и кръщелното свидетелство са дар от Патриаршията на Българската православна църква.


43 деца, заченати през миналата година, бяха кръстени в катедралния храм „Свето успение Богородично” във Варна. Ритуалът беше отслужен от Враненският и великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от епархията. 
Шест от варненските семейства избраха за кръстник на децата си кмета на града Иван Портних. Той сподели вълнението си:
Пожелавам на тези малки, прекрасни деца да са щастливи, да растат здрави, да учат, да са смели в мечтите си, да се реализират тук, в България, да обиколят Земята, а защо не и звездите. В крайна сметка да носят България и Варна в сърцето си и да се връщат тук.

Д-р Милен Врабевски, председател на фондация "Българска памет" също е сред кръстниците. Него избраха три семейства: 
Господ ни дава възмъжност, имайки деца, да разберем, че мисията на всички ни е една и съща - да се научим да живеем за другите хора, а за нас, в частност българите, понеже сме в демографска криза е важно да разберем, че чрез насърчаване на раждаемостта, чрез връщане на емигрантите и европейска реинтеграция на диаспората ние всъщност се справяме с тази криза и успяваме да съществуваме като народ.
8-месечната Карина е първото дете на семейство Петкови. За какво искат кмета на Варна да ориса детето им - Майката Елена:  Най-вече да е здраво. Мисля, че това е най-важното. Всичко друго ще си зависи от нея и от нас. Смятаме да имаме още едно дете, а ако имаме късмет, може и три.

На масовото кръщение  в Плевен присъстваха близките на децата и много плевенчани, дошли да споделят събитието. Кметът на Плевен Георг Спартански получи сертификат за признателност заради помощта на Общината, която има специален фонд за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Той пожела на децата: 
Да са здрави. Това е най-важното, да бъдат здрави. Когато сме добри християни ще бъдем и добри българи и ще бъдем полезни и на себе си, и на близките си и на общността, в която живеем, на България".
Най-развълнувани бяха родителите.

В Пловдив Светото кръщение  на около 60  деца от Пловдивска епархия започна в 11 часа в митрополитския храм „Св.Марина“. За всички ритуалът е подарък. А всяко дете получава сребърно кръстче, детско евангелие, книжка и памперси. 

Светото Кръщение в Пловдив се извършва от Знеполският епископ Арсений под патронажа на кмета Иван Тотев, който дойде в храма. Община Пловдив подкрепя кампанията и има специална програма за подпомагане на раждаемостта:
Днешната инициатива изцяло кореспондира с желанието на всички нас да виждаме повече деца, да насърчаваме родителите, особено младите семейства. Правим всичко възможно да създаваме добри условия за отглеждане на деца в нашия град".
Кака Лара като звезден кръстник пожела: 
Толкова много гласове, колкото се чуват днес, плач от щастие и истински емоции догодина да бъдат още повече.
В храма беше вълнуващо, особено за родителите:
Две пити имаме, защото имаме две бебета. Подкрепяме инициативата за национална кауза. Надяваме се на повече раждаемост на деца в България.

В цялата страна, където днес ще има масови кръщения, по решение на Светия Синод ще са освободени от задължителната такса, а кръщелните свидетелства ще се даряват безвъзмездно. 

Владо Николов, който е едно от звездните лица на кампанията, сподели в ефира на "Хоризонт", че приема изключително отговорно задачата от днес да бъде кръстник на шест дечица, с които ще продължи да поддържа връзка: Аз приемам доста отговорно тази задача, защото духовното наставничество е също толкова важно, колкото и недуховното . 

След като разбира за кампанията, Владо Николов веднага решава да се включи: Трябваха ми по-малко от две минути, за да се съглася да участвам. Всички знаем за демографския проблем, за това, че нашата нация се топи и ако не говорим за това и ако не предприемаме действия в тази посока, според някои изследвания на учените, след 50 години вече няма да има българи.  Така че трябва да се насърчават младите да има деца ,а пък и не толкова младите, разбира се, защото няма нищо по-хубаво и по-важно от това в днешния ден.  

Отец Кирил Попов, един от свещениците, които горещо подкрепят кампанията коментира какво е духовното значение на днешното масово кръщаване: Можем да кажем, че днес - с благословението на Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Светия синод, по инициатива на Движението за национална кауза, се извършва едно богоугодно дело - многобройно свето кръщение /.../ Светото кръщение е входната врата в Църквата, да бъдеш християнин  - това е най-висшето благо. Ние отдавна сме посветени, повече от 1150 имаме от покръстването на нашия народ, Свети княз Борис Михаил още в 9-тия век е осъзнал, че не трябва да бъдем езичници, варвари, а да бъдем просветени . Масово кръщение е нещо, което се е извършвало в древно време и, слава Богу, че това и сега се случва.  И нека това да не бъде само кампанийно,  пожела отец Кирил Попов, който подчерта, че е изключително важно у нас да се стимулира раждаемостта и да се подкрепя законното съпружество. Разговор с отец Попов и с Владо Николов може да чуете от звуковия файл. 




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна