Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят се предложения за нови законови промени с цел защита на длъжниците

Мая Манолова: Необходим е закон за личния фалит

Борбата с двойните стандарти в храните трябва да е сред акцентите на Председателството

| обновено на 22.10.17 в 13:57
Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Аз не започвам самоцелно някаква кампания или някаква битка срещу някой от силните на деня по мои симпатии или антипатии -  обикновено се натрупва критична маса, ситуацията е на път да излезе извън контрол и тогава се заемам с конкретни законодателни инициативи, които придружавам с публична кампания - с тези думи националният омбудсман Мая Манолова, която гостува в студиото на предаването "Неделя 150" по "Хоризонт", очерта водещите принципи на работа на институцията, която ръководи, като припомни: 
Така първият голям успех на гражданите и на институцията беше затварянето на арбитражните съдилища.  Знаете, имаше една мрежа от частни съдилища  - над 45, които съдеха граждани и чрез които колекторските фирми и монополните дружества се снабдяваха с изпълнителни листове срещу свои клиенти за вече платени задължения, отдавна погасени по давност, несъществуващи , редовно се съдеха мъртъвци...И ставаше дума за един огромен проблем, тъй като най-големият от тези уж "арбитражни съдилища" образуваше годишно по над 100 хиляди дела./.../ Сега са останали няколко, които са сериозни, които са към работодателските организации и които се занимават с търговски спорове.
В интервю - равносметка за 2 годишната си работа на поста Мая Манолова отчете, че е успяла за постигне 5 от 6-те цели, които си е поставила като национален омбудсман. Най-важното е, че гражданите вече няма да бъдат съдени и предавани на частен съдебен изпълнител без да знаят за това:
Бях си поставила 6 цели с промените, които да ограничат частните съдебни изпълнители  - по-точно тормоза, който налагат над гражданите. Не беше никак лесно, защото това е битка, която водя от пет години.
Според Манолова много граждани се обръщат към институцията на омбудсмана, защото чрез действията си той помага на хората да постигнат споразумения за отсрочване, за намаляване на някои такси и лихви: Много граждани се обръщат към институцията - звънят по телефона, пишат ми във Фейсбук, идват в приемната.
В крайна сметка, освен големите каузи, конкретната кауза, конкретният проблем на отделния човек е не по-малко важен за мен и се опитваме да бъдем  конкретно полезни, каза Мая Манолова, като подчерта, че очакванията на гражданите към институцията на омбудсмана се завишават:
Човекът прави институцията. За омбудсмана допреди няколко години се казваше – да, това е една много хубава позиция, която е на страната на хората – тя може да ни изслуша, може да ни подкрепи, обаче от нея нищо не зависи. Тя няма никакви правомощия и затова не може да ни помогне. Това, което аз се опитах да променя, е разбирането за институцията като такава, която е готова не просто да критикува, а да дава решения и в крайна сметка – да има резултат… Всичко е въпрос на това колко е справедлива каузата, която защитаваш, и колко усилия си готов да положиш за нея. Иначе аз нито мога да приема закон, нито даже мога да го внеса, нито мога да накарам някой да си свърши работата, но, ако наистина си прав и си готов да дадеш времето, сърцето си, усилията, енергията си, в крайна сметка ще постигнеш резултат.

Манолова направи допълнителни разяснения по отношение на искането си за ограничаване на свръхпривилегиите на банките да се снабдяват по една бърза процедура с изпълнителен лист срещу своя длъжник.
Според нея в момента съгласно член 417 от ГПК банките и други субекти имат възможност само по извлечение от сметки да се снабдят с изпълнителен лист срещу техния длъжник. Това според омбудсмана е несправедливо, защото винаги в извлечението за сметки може да се допусне умишлена или неволна грешка, или да не бъде отчетено някое плащане. Затова тя е настоявала тази привилегия да отпадне или да се даде възможност на длъжника да спре производството, докато докаже, че е платил или че тази сума не е коректно изчислена. Но според Манолова, по-доброто решение е банките да не могат да претендират без съдебен процес:
Ние вече работим с експерти на гражданското общество, адвокати-правозащитници, както и с хора от моя Консултативен съвет, по текстове, които наистина ще защитят длъжника, без да го натоварват, които включват следните две неща: първо, да има едно кратко производство за проверка на сметките, които предявява банката -  тоест да е ясно, че това, което иска, наистина се дължи и второ – в случаите, в които има неравноправни търговски клаузи, съдът служебно да следи за тях и делото да отиде по общия исков ред. Това са двете промени, които според мен трябва да бъдат направени.
Манолова обясни значението на още една клауза, която е заложена:  В случай че банка предяви иск срещу тях по този бърз ред - по член 417, това, което те могат да направят, в случай, че си пазят всички бележки от плащания, главница и лихви, договора  - да ги предоставят на съда в случаите, в които не е отчетено някое от техните плащания или лихвите не са правилно преценени, така че тогава съдът ще бъде длъжен да спре.
Мая Манолова се обяви и за приемане на Закон за гражданската несъстоятелност – закон за личния фалит, в който ясно да бъде разписано в кои случаи човек трябва да бъде освободен от дълговете, които не може да плаща, така че да не се разклати изобщо цялата система, по която функционира държавата.
Тя припомни, че в Европейската комисия има процедура срещу България за това доколко се спазва европейското законодателство и по отношение на банките, свързана с така наречените неравноправни клаузи в договорите между потребител и доставчик на услуги, включително и на финансови.
В заключение омбудсманът очерта приоритети си, които, освен решението на дискусионните въпроси с банките, включват и регламентиране дейността на колекторските фирми и на компаниите за предоставяне на бързи кредити, някои от които, по думите ѝ, „буквално дерат по няколко кожи от техните клиенти“, както и работа по премахване на двойния стандарт на храните:
Трябва да защитим достойнството на българите. И аз много се надявам, че и правителството ще подкрепи в рамките на Председателството форума, който съм заявила като омбудсман, за защита на потребителските права да бъде именно срещу двойните стандарти в храните. Това е една тема, която вълнува българите. Ако България поеме лидерството от Вишеградската четворка за периода, в който председателстваме Съвета на Европейския съюз, това би било много полезно и за бъдещето на Европа, тъй като равенството на гражданите е един от основните принципи, от една страна, а от друга страна това би било много важно и за българските граждани.
Цялото интервю на Таня Величкова  с омбудсмана Мая Манолова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени