Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има отдръпване на каталунци от Пучдемон

Барселона и Мадрид са в режим на изчакване

Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Засега нещата остават така, както са. Докато Сенатът в Мадрид не реши да подкрепи предложенията на премиера Мариано Рахой, всичко е в застой. Но властите в Каталуния най-вероятно ще обявят независимост. Поне това искат протестиращите от лидера на Каталуния Пучдемон. Той трябва да го направи, преди да бъде сменен, преди властта да бъде сменена. Говори се, но не е сигурно, че това може да се случи още утре. Докато не се случи това обаче, както казах, всичко е в режим на изчакване. Тоест полицията си е каталунската. Тук продължавате да се намират и полицейските сили, изпратени от Мадрид. Те обаче не се намесват, предаде за слушателите на "Неделя 150" Марина Стоименова, специален пратеник на "Нова телевизия" в Барселона.

Според протестиращите обаче, ако Пучдемон обяви независимост, тогава може да стане страшно, информира Стоименова: Тогава полицията, изпратена от Мадрид, най-вероятно ще се намеси и тогава може да се стигне и до сблъсъци.

Специалният пратеник на медията допълва, че нощта в Барселона е преминала изключително спокойно и няма особено индикации за политическа криза, освен мирните протести, които хората в Каталуния си организират. Всеки следобед привърженици на независимостта излизат  по своите тераси и започват да тупат по метални канчета и това е техният начин да изразят недоволството си.

Според местните медии на вчерашния протест в подкрепа на независимостта на Каталуния са се събрали около половин милион души, но по думите на репортерката, този брой е силно преувеличен:

Наистина това число е прекалено голямо според мен. Но пък дори да е вярно, и половин милион да са се събрали тук, е много важно да отбележим, че това не е дори и половината население на Барселона, която е милион и половина, да не говорим за населението на Каталуния, което е над седем и половина милиона.

В анализа си Стоименова посочи, че, освен привърженици на независимостта, има и каталунци, които не са убедени, че е добра идея регионът им да се отцепва от Испания. По думите ѝ, вторите изглежда са си дали сметка за това, че отделянето би имало негативи аспекти, особено в икономическо отношение.

Хората, които не са съвсем сигурни, че биха подкрепили независимостта, твърдят, че другите са може би прекалено радикализирани… т.е. някак си манипулирани от властите в Каталуния и не си дават сметка какво ще последва.

Като че ли има едно отдръпване от Пучдемон, заключава Стоименова:

Дали заради това, че той беше много плах и не обяви веднага независимост, дали заради това, че си дадоха сметка, че не е толкова икономически изгодно, в момента са една идея по-смирени и вероятно изчакват да видят все пак какво ще направи техният лидер и да видят какво ще се случи и в Мадрид след няколко дни.


Цялото интервю на Таня Величкова с Марина Стоименова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна