Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Университетите все още очакват първокурсници, информира СЕГА. Въпреки че академичната година започна за повечето университети, над 40% от местата за първокурсници в родните държавни и частни вузове все още стоят празни. Това показва справка на просветното министерство за реализирания план-прием към края на септември. Високият процент идва от незапълнените места при частните вузове - цели 62%, докато при държавните висши училища картината може да се доближи до миналогодишната - до момента там отпуснатият капацитет е запълнен 81.6%, докато м.г. бе 86%.

От МОН посочват, че данните са само ориентировъчни, тъй като на много места предстои приемането на студенти за степен "магистър след бакалавър". Все пак и сега се забелязват най-силно затруднените университети, което говори и за слабия интерес към важни специалности за икономиката ни като инженерни науки, математика, педагогика на обучението и др.

Тази година местата за държавно субсидирани студенти намаляха с 8%, или с близо 4000. По държавна поръчка бяха отпуснати 45 679 места. За сметка на орязания държавен прием платеното обучение беше увеличено от 8784 на 12 хиляди първокурсници. За частните вузове местата тази година са 16 159 при 16 373 преди година.

Виж повече

Таксата за ВУЗ - вързана с минималната заплата, четем в 24 ЧАСА. Според университетите не е редно годишната такса за следване да е по-ниска от най- ниското възнаграждение за страната, но не искат скок за всички специалности Таксите за следване, които се заплащат от студентите, да бъдат обвързани с минималната работна заплата от следващата академична година. Това реши на последното си заседание Съветът на ректорите. За тази година вече всички такси са приети.

“Всеки университет ще предложи някакъв механизъм. Засега няма конкретно предложение и ясен механизъм как точно да се случи това. Не говорим за увеличение на таксите, не искаме да плашим студентите, просто искаме да са съобразени с минималната работна заплата”, обясни ректорът на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Причината за това искане на ректорите е, че в 4 от 52 професионални направления поради ниския базов норматив семестриалната такса е едва 231 лв., а от догодина минималната работна заплата ще се увеличи на 510 лв.

Виж повече

Хората пред пенсия ще имат още 1 г. да се прехвърлят в НОИ, съобщава СЕГА. От ГЕРБ предлагат нова отсрочка за осигурените българи, родени след 1959 г., на които им предстои пенсиониране, да могат да прехвърлят втората си пенсия в НОИ. С промените от 2015 г. всички работещи, които се осигуряват в универсален фонд, могат да изтеглят парите си от втория стълб и да плащат пълната си пенсионна вноска само в НОИ. Това обаче може да се случи само до пет години преди човек да навърши общата възраст за пенсия. Това означава, че в момента срокът за жените, навършили вече 56-57 г., е изтекъл и те не могат да изберат само държавната пенсия от НОИ. Това са родените от януари 1960 г. до септември 1961 г. НОИ е отказал на 302 жени, родени в този период, да приеме парите от универсален фонд. 37 от тях вече получават намалената пенсия от НОИ за пенсия за стаж и възраст, а 32 са получили и отказ НОИ да им преизчисли пенсията, обяснява шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която внася промените.

Виж повече

Ирландци и испанци откриха София за туризъм, отбелязва МОНИТОР. От началото на годината се наблюдава огромен интерес към София от туристи от Испания и Ирландия. Това показват данни на общинското предприятие по „Туризъм“ към Столична община, актуални към 16 октомври 2017 г. Оказва се, че от януари до септември спрямо същия период на миналата година посетителите от Испания са се увеличили с над 68%, като общият им брой е 25 667. Отчетеният ръст при ирландците пък е две трети, а туристите от зеления остров са били 5519. Така се оказва, че макар и малко на брой, годишното изменение при тях е най-голямо.

Според статистиката в топ 5 на държавите, от където прииждат най-много гости в родната ни столица, са Италия, Великобритания, Германия, Гърция и Израел. От тези страни са дошли общо 220 182 туристи през първите девет месеца на 2017 г., а броят им се е увеличил с цели 45 499. Всички чужди гостите в София през деветмесечието са почти 1 милион, което е увеличение с близо 14 на сто, тъй като за 2016 г. туристите са били 858 040.

Виж повече


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна