Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Кризата с Каталуния е основна тема в западните печатни издания.

Вестник "Гардиън" излиза със заглавие: "Каталуния обмисля дали да обяви независимост". Изданието уточнява, че регионалното правителство ще заседава, за да реши как да отговори на безпрецедентното решение на испанското правителство да наложи пряко управление на Каталуния. В тази връзка предположенията, че каталунският лидер Карлес Пучдемон планира едностранно обявяване на независимост, стават все по-актуални, пише изданието.

С позоваването на член 155 от испанската конституция премиерът Мариано Рахой сега възнамерява да отстрани от длъжност Пучдемон и други сепаратистки лидери и да свика нови избори до шест месеца, отбелязва "Ню Йорк таймс". Изданието коментира, че Рахой не може да си позволи да изглежда слаб. В решенията си той гледаше отвъд Каталуния към останалата част от Испания, където твърдото му поведение му позволи да си възстанови националното водачество, подложено на риск през 2016 г., след два колебливо завършили национални вота, коментира вестникът.

Рахой дълго време мислеше, че заплахата да използва член 155 от конституцията ще бъде достатъчна, за да накара сепаратисткото каталунското правителство да отстъпи. Испанският премиер чакаше заден ход, който така и не настъпи, коментира на страниците си "Монд".

Допитване, публикувано в "Периодико", сочи, че 68,6 процента от каталунците подкрепят насрочването на нови избори като опит да се реши конфликтът между Мадрид и Барселона. Според проучването едва 29,3 на сто смятат, че Пучдемон трябва незабавно да обяви независимост.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна