Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 2019 г. и самолети ще се борят с градушките в страната

Снимка: БГНЕС

От 2019 година в борбата с градушките ще се включат и самолети. Така 90% от територията на страната ще бъде покрита, каза директорът на Изпълнителната агенция "Борба с градушките" инж. Ваньо Славеев.

Поради измененията на климата от градушки вече са засегнати и области, в които досега това явление е било спорадично. Само през това лято 141 400 декара са засегнати от градушки, а засажденията на площ близо 8000 декара са напълно унищожени. Сред засегнатите е и овощната градина на Николай Колев.
Последната градушка на трети срещу четвърти септември имам 95 процента констативен протокол от застраховател. Това е огромна щета. Всичкият плод, който е по дърветата, не става нищо от него. В последните години тук в нашия регион става все по-често, все повече градини засяга, направо е страшна трагедия.

Според специалисти от агенцията новата схема за борба с градушките предвижда фермерите да сключват задължителна застраховка на площите от 2018 година. Само през това лято 141 400 декара са засегнати от градушки, а засажденията на площ близо 8000 декара са напълно унищожени.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна