Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГП: Началникът на президентския кабинет не е чел секретни документи

Иво Христов
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура (СГП) отказа да образува досъдебно производство за нерегламентиран достъп до класифицирана информация от началника на президентския кабинет Иво Христов. Сигнал срещу него подаде Антон Тодоров малко преди да подаде оставка като депутат от ГЕРБ.

В сигнала си Тодоров обяснява, че като член на т.нар. парламентарна комисия "Грипен" се запознал със секретна шифрограма от българското посолство във Вашингтон, адресирана до началника на кабинета на президента Румен Радев, но от Държавната комисия по сигурността на информацията разбрал, че Иво Христов няма достъп до секретна информация.

След лична проверка прокурор от СГП установил, че в края на февруари в президентската администрация е постъпила грама от МВнР, маркирана с гриф "Секретно" и представляваща "държавна тайна". Документът е бил предоставен на главния секретар на президента Димитър Стоянов. Макар на документа да стояло името на Иво Христов, той не е имал достъп до него именно защото няма достъп до класифицирана информация.

Държавното обвинение е установило, че такава е обичайната практика на "Дондуков" 2 – всичко, съдържащо класифицирана информация, се докладва първо на главния секретар. Затова поради липса на данни за нарушение на Закона за защита на класифицирана информация проверката е прекратена.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна