Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха концертите от детската музикална образователна програма на БНР

| обновено на 23.10.17 в 15:47


Каква е връзката между шахмата и пианото, има ли роялът дядо, какво се крие под капака на клавесина? С вълшебството на пианото започна безплатната детска образователна програма на „Музикална къща БНР”. Ден преди концерта на Симфоничния оркестър на Българското национално радио, посветен на 20-годишнината на фестивала „Пианисимо”, малките гости на генералната репетиция в първо студио на БНР – от трети клас на 81-во СУ „Виктор Юго”, играха на черни и бели клавиши, а след като научиха много за клавишните инструменти под формата на игра, се запознаха с композитора Георги Минчев, с диригента Марк Кадин и с пианистката Стела Димитрова-Майсторова. Непринудените детски реакции събра репортерският микрофон на Ирена Гъделева. Чуйте в звуковия файл.

За шеста поредна година безплатната детска образователната програма на „Музикална къща БНР“ среща деца и ученици със света на музиката. Чрез забавни истории, песни и игри децата се запознават с музикалните инструменти, с лекота усвояват музикалните термини, срещат се с музикантите и солистите и научават интересни факти от историята на музиката. Образователните концерти се провеждат от 10.30 ч., в Първо студио на БНР. Участието в музикалната образователна програма на БНР е безплатно. Поради големия интерес е необходимо предварително записване на телефон 02 9336 279, 02 9336 486 или 0884 49 88 10.

Следващите концерти ще бъдат на:
2 ноември – Симфонична приказка за кавала
30 ноември – Симфоничен разказ за „Коледа“
25 януари 2018 г. – Зимни мечти
22 февруари – Морето
8 март – Полет на въображението
22 март – Царицата цигулка
2 април – Хорът и оркестърът
20 април – Цигански мотиви
10 май – Славянската следа в музиката
23 май – Жанрови превъплъщения
7 юни – Обоят и неговото семейство

През сезон 2017/2018 г. „Музикална къща БНР“ предлага на публиката и нова, втора детска образователната програма. Вълшебно пътуване в бароковата епоха и вълнуваща среща с музиката на един от най-популярните и обичани италиански композитори предлагат първите два концерта от нея. На 28-и октомври /събота/ от 10.30 и от 13.00 ч. в Балната зала на Националната галерия музиканти от Симфоничния оркестър на БНР и специални гост-солисти ще се превъплътят в творци от епохата, първият от които е „Червенокосият абат“. Кой е той и защо концертите носят това тайнствено заглавие –  това със сигурност ще разберат малки и големи по време на магическото музикално пътешествие.

Концертите-спектакли „Червенокосият абат” ще поставят началото на новия музикално-театрален проект, наречен „По следите на таланта”. Идеята на проекта, организиран съвместно с Националната галерия, е да създаде в децата усет за жанр и стил, не само в музикалната форма, но и в исторически и културен план. В Балната зала на Двореца децата и техните родители ще чуят пиеси за соло инструменти, ансамбли и красиви гласове, които са характерни за дадената епоха и обрисуват най-пълната картина на стила на времето.

През сезон 2017/2018 ще има още три срещи „По следите на таланта“ – на 27-и януари, 31-ви март и 2-ри юни, които ще представят музика и емблематични личности от класиката, романтизма и ХХ век.

В звуковия файл чуйте интервюто с експерта от „Музикална къща БНР“ Петя Цветанова в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна