Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитския принц Алуалейд: Биткойн е нещо подобно на "Енрон" и един ден ще експлодира

виртуална валута;Bitcoin

Саудитският милиардер принц Алуалейд бин Талал беше добавен към списъка на високопоставени инвеститори и финансисти, които не вярват, че биткойн и останалите криптовалути имат бъдеще.

Просто не вярвам в това нещо, наречено Биткой. Мисля, че един ден то ще експлодира, заяви в понеделник принц Алуалейд в интервю за телевизия CNBC, цитирано от агенция MarketWatch.

Той също така допълни: Мисля, че това е един нов "Енрон", визирайки енергийният гигант "Енрон", който фалира през 2001-а година в резултат на един от най-големите счетоводни скандали в корпоративната история на САЩ.

Според Алуалейд бин Талал биткойн няма смисъл. Това нещо не е регламентирано, не е под контрол и не се намира под наблюдението на която и да е централна банка.

Агенция MarketWatch обаче отбелязва, че привържениците на криптовалутата считат именно тези критики като по-скоро позитивни черти за биткойна, а не като негови дефекти.

                                                                                                              Графика на биткойн / американски долар

Снимка

Междувременно стойността на биткойн се понижава под време на търговията в понеделник с около 3% към 5670 щатски долара, според данни на платформата за търговия Coindesk.com, но след като само в рамките на 2017-а година вече поскъпва с близо 500%, а през миналата седмица успя да постигне до важната психологическа бариера от 6000 долара за пръв път в своя относително кратка история.

Принц Алуалейд се съгласи с главния изпълнителен директор на JP Morgan Chase & Co. Джейми Даймън, който определи преди време основната виртуална валута като измама, която в крайна сметка ще се взриви. Преди време Джейми Дайман превзе заглавия на световната финансова преса като предложи бруталното премахване на биткойн, определяйки криптовалутата като измама и като ценови балон, който е по-лош дори от лудостта по луковиците на лалетата преди близо 400 години и няма да свърши никак добре.

Манията по лалета е период от Нидерландския Златен век, по време на който цените на договорите за покупка на луковици на наскоро появилите се в Западна Европа лалета достигат изключително високи равнища, след което биват последвани от внезапен драматичен спад. В кулминационния момент на манията по лалета през февруари 1637 година договорите за луковици се продават на цени, надхвърлящи 10 пъти годишния доход на обучен занаятчия. Обикновено се приема, че това е първият регистриран икономически и ценови балон в историята.

Основателят на най-големия хедж фонд в света - Рей Далио пък заяви през септември, че криптовалути като биткойн отговарят на критериите на неговата фирма за т.нар. "пазарен балон".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!