Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундестагът се събира на първо заседание с очакван скандал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес германският Бундестаг се събира за първи път след парламентарните избори точно преди месец. 19-ят парламент на Федералната република влиза в историята с редица новости: той е най-големият по състав парламент с 709 народни представители и шест парламентарни групи. Сред тях за първи път след края на Втората световна война е крайнодясна формация - „Алтернатива за Германия“ спечели близо 13% от гласовете.

Никога до сега конституиращото събрание на Бундестага не е било очаквано с толкова голямо напрежение. Предварително е ясно, че кандидатът на крайната десница Албрехт Глазер за поста на заместник-председател на Бундестага ще донесе първия парламентарен скандал. Останалите пет фракции са категорични, че няма да подкрепят кандидатурата му, но наблюдателите се опасяват, че бойкотът ще засили подкрепата за „Алтернатива за Германия“ сред германците, поставяйки партията в ролята на жертва.

Очакванията са, че дългогодишният финансов министър на Германия Волфганг Шойбле ще бъде избран за председател на Бундестага. Така той ще бъде формално вторият по ранг във Федералната република след президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна