Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радан Кънев: В политиката трябва да покажеш умения да събираш и да градиш мнозинства

Снимка: БГНЕС
Махленските спорове между БСП и ГЕРБ се опитват да прикрият първо, че двете партии нямат никакви принципни разлики помежду си, второ - че слугуват на една и съща олигархия  и трето  - че  виждането им за политическата власт е идентично - тоест то е кражби и роднински партийни назначения, каза в ефира на "Хоризонт"  заместник-председателят на ДСБ  и бивш лидер на формацията Радан Кънев, като допълни:

Ние сме тези, които говорят за реалните икономически и финансови проблеми пред обществото, ние сме тези, които говорят за бъдещето на България в една все по-променяща се Европа и един все по-нестабилен свят и ние сме тези, които говорят за основните вътрешни проблеми на страната  - корупцията, липсата на правосъдие...


Идва естествено въпросът, ако ние говорим по тези най-наболели за хората теми, защо не ни чуват, попита Радан Кънев и призна: Когато дясното не е единно, то няма интереса на обществото. В коментар на перспективите за осъществяване на идеята за ново обединение в десния политически спектър той заяви: 


В политиката трябва да предлагаш конкретни решения, трябва да си срещу болките на хората, за конкретните им проблеми, но трябва и още нещо  - да покажеш умения да събираш и да градиш мнозинства.  Това със сектанство, с явяване отделно на избори и с всякакви видове коалиционни пазарлъци, на които сме се нагледали, не става  - то става с единство. 

Една такава политическа формация трябва да бъде отворена и трябва да стигне в крайна сметка до обединяването на всички българи, които искат по-смела промяна, а те са много  - те са много повече и от гласувалите за отделните неуспешни информации на последните избори.... Какъв е пътя? Аз смятам, че рано или късно  - и колкото по-рано, толкова по-добре, е нужно  същинско организационно обединение на всички в дясно, което да събере избирателите и активистите, а пък лидерите, които не са заслужили да са в компанията на своите избиратели, в една такава ситуация ще отпаднат по естествен път.


Според Кънев е сигурно, че на следващите местни избори активите на десните партии в България ще бъдат единни: А пък кога ще ги последваме ние -  лидерите, това зависи от нашия политически разум и инстинкт, добави той. Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени