Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К. Филипов: Декларациите за европейска перспектива на Западните Балкани вече не стигат

Снимка: архив
Сигналите, които идват от Брюксел, чертаят нееднозначно бъдеще за присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз . Това е вън от всякакво съмнение, че чертаят някаква европейска перспектива,  друг е въпросът, че това вече не стига, за да се запази този ентусиазъм или този консенсус,  който има вътре в шестте държави от Западните Балкани за тяхното бъдещо членство в ЕС. Това коментира в ефира на "Хоризонт"  журналистът Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на Българската национална телевизия в Скопие, като подчерта, че  страните от Западните Балкани вече настояват за по-голяма конкретика: За конкретна перспектива, която да не е някъде отвъд хоризонта, а да е, така да се каже, осезаема, да се усеща по някакъв начин.  И неслучайно в тази липса на яснота до голяма степен намалява ентусиазмът и намалява и този консенсус, който имаше в държавите  - за безалтернативността на членството в Европейския съюз. 

Аз гледам примерно нашата Македония, която в годините, в които работих там  - преди десетина години, почти 95-96-97% беше партийният, междупартийният, общественият, политическият, етическият консенсус  - и македонци, и албанци, и другите етнически групи в Македония бяха категорични:  Нашият път е Европейският съюз.  Както виждате, Македония все още не е започнала преговорите за членство.


Коста Филипов даде пример и със ситуацията в Албания:  Скоро там имаше парламентарни избори и Еди Рама - техният премиер, каза: Стига вече, ние сме членка на НАТО много преди Черна  гора, а те искат да започнат преговори с нея, Сърбия не е членка на НАТО - тоест няма гаранция за своята стабилност ( така да се каже не е изпълнила първото условие  - да станеш първо членка на НАТО, а след това да започнеш преговори за членство в Европейския съюз), а затварят и отварят глави, а ние дори не сме почнали още.

Не е ниско вече и нивото на скептицизма в държавите от Западните Балкани по отношение на бъдещето на Европейския съюз  - такъв, към който те биха искали да се присъединят, което не е никак добре, отбеляза още Костадин Филипов. Целия анализ може да чуете от звуковия файл. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени