Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Проектобюджетът за 2018-а трябва да залага на превишение, а не на баланс и дефицит

Кр. Каракачанов: Няма как един бюджет да реши всичко за една година след над 25 години бездействие

| обновено на 24.10.17 в 08:11
Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

Финансистът Любомир Дацов, който е и бивш заместник-министър на финансите, заяви в предаването „Преди всички“, че проектобюджетът за 2018 година трябва да залага на превишение, а не на баланс и дефицит. Според него има разхлабване на бюджетната политика:

Ние сме в четвъртата година на възстановяване. Има едно правило, че такъв дълъг период би трябвало бюджетът да бъде планиран на превишение, а не на дефицит, както е в случая. А правителството планира, според данните, които бяха публикувани, да завърши на балансиран бюджет, т.е на нулата, което означава, че то планира едни много големи, извънредни разходи до края на годината.

Бюджетът трябва да изгражда буфери за смяна на икономическия цикъл, предупреди Дацов. По думите му, вече има признаци, че икономиката работи над капацитета си, което означава, че държавната хазна трябва да се подготви за смяна на възходящия цикъл след няколко години. При настоящото състояние на публичните финанси в бюджета трябва да има излишък, а не дефицит, категоричен е Дацов:
Вече икономиката ще дава признаци, поне от две години на "прегряване", главно поради пазара на труда, което означава, че бюджетът трябва да се подготви, да почне да гради буфери, евентуално тогава, когато ще се смени икономическият цикъл.

Според Любомир Дацов, изборът да се подпомогнат определени секторни политики с допълнителните пари, които могат да бъдат осигурени от бюджета, е правилен:
Не знам какъв ще е резултатът, но по принцип е добра идея тогава, когато не се дава на всеки по равно, тогава се прави селективна политика или има подоходни критерии, защото тогава действително се подпомагат най-нуждаещите се, а не всички на равна нога. Това е доказано, че е правилният подход.

Според вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов няма как един бюджет да реши всичко за една година, след като е имало повече от 25 години бездействие. Той коментира представения вчера проектобюджет, в който са заложени 100 милиона лева за повишаване на заплатите на военнослужещите.   

Политиката на правителството в тази посока е правилна. Отделят се средства първо за хора, защото каквато ѝ техника да имаш, ако нямаш хора, които са добре обучени и добре мотивирани да работят с тази  техника, ти всъщност нямаш нищо, човешкият фактор винаги е над всичко, защото в историята на България има случаи, когато зле въоръжената българска армия побеждава многократно по-силния противник с по-модерно въоръжение, защото има дух и мотивация. И затова първата крачка за увеличаване на заплатите е да обръщаме внимание на личния състав, на неговата морална подготовка е много по-важно, след което следва и втора - модернизацията, закупуването на нова техника.


В звуковия файл можете да чуете интервю на Таня Милушева с Красимир Каракачанов и интервюто на Марта Младенова с Любомир Дацов. 





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени