Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се съхранява ядреното оборудване на площадката на АЕЦ "Белене"

Депутатите от енергийната комисия ще изслушат ръководството на НЕК за съхраняването на оборудването за АЕЦ "Белене"

Тази седмица депутатите от енергийната комисия планират да изслушат ръководството на Националната електрическа компания (НЕК), което да им обясни как се съхранява оборудването за АЕЦ "Белене". Поводът е, че на две от шахтите на реакторите бе нарушена опаковката. Проблем, който вече беше отстранен, както установи енергийният министър Теменужка Петкова.

Това оборудване се налага да бъде консервирано и сложено поне под навеси, каквито все още няма за всички съоръжения, за които е допустимо да бъдат на открито. Това става ясно от думите на изпълнителния директор на НЕК – Петър Илиев:

За да бъде направен този навес, трябва да пристигне цялото оборудване, защото иначе то пречи на неговото разтоварване.

С твърдението, че трябва да се чака да пристигне цялото оборудване, не е съгласен Иван Генов – депутат от левицата и бивш изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй":

Там, където е разположено оборудването, и сега може да започне изграждането на навеси. Видях в какво състояние, има неща, които не са добре, оборудването наистина е на открито, боядисано е, така че засега тази защитна боя помага, но при всяко положение това не е нормално състояние. Това оборудване трябва да бъде в закрити навеси.

Според Илиев обаче на оборудването нищо няма да му се случи заради това, че е на открито:

Няма му нищо на това оборудване, дори да има и сняг и дъжд.

Генов обаче предупреди, че ако това оборудване не бъде съхранявано правилно, то ще изгуби гаранциите си и няма да бъде използвано.

Още по темата чуйте от репортажа в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!