Повишение на потребителското доверие в еврозоната до 16-годишен връх

През октомври потребителското доверие в еврозоната се подобри за трети пореден месец, достигайки най-високо ниво от 2001-а година, показват предварителни данни на Европейската комисия. Това може да вдъхне увереност сред членовете на ЕЦБ, че икономическото възстановяване на региона остава здраво, при това само няколко дни, преди тяхното важно решение на заседанието в четвъртък (26-и октомври) относно бъдещето на програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения".

Според данни на ЕК, представени в понеделник, индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през октомври до -1,0 пункт от -1,2 пункта през септември, отбелязвайки по този начин най-високото си ниво от април 2001-ва година насам.

Аналогичният индикатор за целия Европейския съюз пък остана на септемврийското ниво от -1,6 пункта, но въпреки това стабилизира за втори пореден месец също в най-високо ниво от април 2001-ва година.

Стабилното нарастване на доверието през последните 12 месеца се дължи на по-големия оптимизъм относно перспективите пред икономиката на еврозоната. Икономиката на единния валутен блок започна да нараства трайно от средата на 2013-а година, като темповете на нейното възстановяване се повишиха през настоящата година. За политиците от ЕЦБ това би трябвало да означава, че те могат безопасно да оттеглят част от стимулиращите политики, провеждани през последните години. Очаква се в четвъртък 25-членният Управителен съвет на Централната банка да обяви, че от началото на следващата година ще намали текущия размер от 60 млрд. евро на ежемесечните покупки на еврооблигации, като в същото време вероятно ще удължи с няколко месеца (поне до средата на 2018-а година) действието на програмата за "количествени улеснения".

Подобно на предишните месеци, последните данни на Европейската комисия показват, че потребителите от еврозоната изглежда не се притесняват от по-високите нива на политическа несигурност. Така например, проведените през септември парламентарни избори в Германия показаха, че националистическата партия "Алтернатива за Германия" спечели близо 13% от гласовете и място в Бундестага за пръв път в историята. В Испания пък лидерите на богатата провинция Каталуния настояват за независимост, като това е една от водещите теми, източник на политическа несигурност през последните няколко седмици.

Още от категорията

Таня Цветкова: Европредседателството няма да отвори големи бизнес възможности за българските предприятия

Все по-често говорим за първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Ако съдим по активността на политиците, вероятно бихме останали с впечатление, че това е шанс "едно на един милион", който страната ни получава и трябва да се възползваме по всички възможни канали от него. Съвсем логично възниква въпросът дали бизнесът не..

публикувано на 22.11.17 в 11:52

Н.Пр. Франсоа Бонтан: Белгийските фирми все по-трудно намират квалифицирани работници

Наскоро в София се проведоха 12-ите Дни на Белгия, а за посланика на Кралство Белгия у нас, Н.Пр. Франсоа Бонтан, измина една година от идването му в България. Това стана повод за гостуването му в студиото на „Графити по въздуха“. През тази година отбелязахме ръст на белгийските инвестиции в България, което показва, че страната ви е с много..

публикувано на 22.11.17 в 11:17

Ръст на цените на петрола с близо 2% след нарушаване на петролните доставки от Канада за САЩ

Петролните цени се повишават с между 1% и 2% в началото на търговията в сряда след новината за временно драстично ограничаване на подаването на канадски петрол към САЩ посредством петролопровода "Кийстоун“. Канадският оператор TransCanada Corp. заяви, че ще съкрати до края на ноември с поне 85% своите доставки на петрол за САЩ, равняващи се на..

публикувано на 22.11.17 в 11:03
Елвира Набиулина

Набиулина: Руската централна банка ще продължава да понижава постепенно лихвите

Централната банка на Русия ще продължи политиката на постепенно редуциране на лихвените ставки, тъй като инфлацията в страната е близо до заложените цели, заяви в сряда пред руски парламентаристи нейният управител Елвира Набиулина , съобщава агенция Ройтерс. Тя посочи, че годишната инфлация в страната е на ниво от 2,6%, като се очаква да..

публикувано на 22.11.17 в 10:21

Джанет Йелън от Фед е много несигурна относно временния характер на слабата инфлация в САЩ

Президентът на Федералния резерв Джанет Йелън потвърди досегашната позиция на централната банка, че очаква инфлацията в САЩ да нарасне в скоро време, но за пръв път даде да се разбере, че е "много несигурна" относно това, сигнализирайки по този начин, че е възможно цените да останат ниски години наред. Ние очакваме инфлацията да се повиши..

публикувано на 22.11.17 в 10:04
Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет

Борис Грозданов: Трябва да трупаме по-големи резерви, за да погасим външния дълг без нови заеми

Очакваното прегряване на икономиката ни ще съвпадне с необходимостта от плащане на големи падежи от външния дълг.   Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на Фискалния съвет Борис Грозданов.  Той е категоричен, че държавата трябва да трупа по-големи резерви, за да може да посрещне предизвикателствата в дългосрочен..

публикувано на 22.11.17 в 09:22
Валентин Златев

Българската петролна и газова асоциация ще сезира КЗК за нелоялни практики на фирмите на Марешки

Представители на Българската петролна и газова асоциация ще сезират Комисията за защита на конкуренцията за нелоялни практики на фирмите за горива на лидера на "Воля" Веселин Марешки . Това каза генералният директор на „Лукойл България” Валентин Златев , след като беше разпитан в Спецзвеното за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура заради..

обновено на 21.11.17 в 19:07