Повишение на потребителското доверие в еврозоната до 16-годишен връх

През октомври потребителското доверие в еврозоната се подобри за трети пореден месец, достигайки най-високо ниво от 2001-а година, показват предварителни данни на Европейската комисия. Това може да вдъхне увереност сред членовете на ЕЦБ, че икономическото възстановяване на региона остава здраво, при това само няколко дни, преди тяхното важно решение на заседанието в четвъртък (26-и октомври) относно бъдещето на програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения".

Според данни на ЕК, представени в понеделник, индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през октомври до -1,0 пункт от -1,2 пункта през септември, отбелязвайки по този начин най-високото си ниво от април 2001-ва година насам.

Аналогичният индикатор за целия Европейския съюз пък остана на септемврийското ниво от -1,6 пункта, но въпреки това стабилизира за втори пореден месец също в най-високо ниво от април 2001-ва година.

Стабилното нарастване на доверието през последните 12 месеца се дължи на по-големия оптимизъм относно перспективите пред икономиката на еврозоната. Икономиката на единния валутен блок започна да нараства трайно от средата на 2013-а година, като темповете на нейното възстановяване се повишиха през настоящата година. За политиците от ЕЦБ това би трябвало да означава, че те могат безопасно да оттеглят част от стимулиращите политики, провеждани през последните години. Очаква се в четвъртък 25-членният Управителен съвет на Централната банка да обяви, че от началото на следващата година ще намали текущия размер от 60 млрд. евро на ежемесечните покупки на еврооблигации, като в същото време вероятно ще удължи с няколко месеца (поне до средата на 2018-а година) действието на програмата за "количествени улеснения".

Подобно на предишните месеци, последните данни на Европейската комисия показват, че потребителите от еврозоната изглежда не се притесняват от по-високите нива на политическа несигурност. Така например, проведените през септември парламентарни избори в Германия показаха, че националистическата партия "Алтернатива за Германия" спечели близо 13% от гласовете и място в Бундестага за пръв път в историята. В Испания пък лидерите на богатата провинция Каталуния настояват за независимост, като това е една от водещите теми, източник на политическа несигурност през последните няколко седмици.

Още от категорията

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки , сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно и само в рамките на ОПЕК. Групата от..

публикувано на 23.06.18 в 22:19

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с 1 млн. барела на ден

Световното производство на петрол ще бъде увеличено с един милион барела на ден до края на годината, съобщиха ДПА и Франс прес. Решението беше взето днес на среща във Виена от 14-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и още 10 държави производителки на петрол, сред които - Русия. Вчера такова решение беше одобрено единодушно..

публикувано на 23.06.18 в 19:57

Св. Бенчев: Цените на петрола ще останат около настоящите си нива

Цените на петрола ще останат около настоящите си нива, прогнозира в "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Вчера страните-производителки във формата "ОПЕК+" се споразумяха за по-високи добиви, но не и за промяна в квотите.   Бенчев е категоричен, че решението от Виена няма да пребалансира петролния пазар...

публикувано на 23.06.18 в 13:28

Стефан Наги: Ще има поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира пред в интервю за "Събота 150"  Стефан Наги  от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят: "В момента Китай е..

обновено на 23.06.18 в 12:18

Робин Хугенот-Ноел: Размерът на вноските за бюджета на еврозоната ще бъде сериозно предизвикателство

Размерът на вноските за общия бюджет на еврозоната ще бъде най-сериозното предизвикателство пред създаването му, заяви за "Събота 150"  Робин Хугенот-Ноел от Центъра за Европейска политика в Брюксел. По думите му най-важната функция на общия бюджет ще бъде възможността да се реагира по-адекватно при финансова криза: "Интересно е да видим..

обновено на 23.06.18 в 10:00

Тръмп заплаши да наложи мита от 20% върху вноса в САЩ на всички европейски автомобили

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе мита от 20% за вноса в САЩ на европейски автомобили. В свое съобщение в туитър, Тръмп написа: "С оглед на тарифите и търговските бариери, които бяха наложени отдавна върху САЩ и върху големите американски компании от страна на Европейския съюз, ако тези тарифи и бариери скоро не бъдат..

публикувано на 22.06.18 в 18:01

ОПЕК одобри увеличаване от 1-ви юли на реалния добив на петрол с около 600 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) успя да постигне компромисно решение за увеличаване "на хартия" на добивите на петрол с около 1 млн. барела на ден, но реално с около 600 хил. барела от 1-ви юли тази година. В самото официално комюнике след ключовата среща във Виена обаче не се говори за каквото и да било повишаване на..

публикувано на 22.06.18 в 17:18