Повишение на потребителското доверие в еврозоната до 16-годишен връх

През октомври потребителското доверие в еврозоната се подобри за трети пореден месец, достигайки най-високо ниво от 2001-а година, показват предварителни данни на Европейската комисия. Това може да вдъхне увереност сред членовете на ЕЦБ, че икономическото възстановяване на региона остава здраво, при това само няколко дни, преди тяхното важно решение на заседанието в четвъртък (26-и октомври) относно бъдещето на програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения".

Според данни на ЕК, представени в понеделник, индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през октомври до -1,0 пункт от -1,2 пункта през септември, отбелязвайки по този начин най-високото си ниво от април 2001-ва година насам.

Аналогичният индикатор за целия Европейския съюз пък остана на септемврийското ниво от -1,6 пункта, но въпреки това стабилизира за втори пореден месец също в най-високо ниво от април 2001-ва година.

Стабилното нарастване на доверието през последните 12 месеца се дължи на по-големия оптимизъм относно перспективите пред икономиката на еврозоната. Икономиката на единния валутен блок започна да нараства трайно от средата на 2013-а година, като темповете на нейното възстановяване се повишиха през настоящата година. За политиците от ЕЦБ това би трябвало да означава, че те могат безопасно да оттеглят част от стимулиращите политики, провеждани през последните години. Очаква се в четвъртък 25-членният Управителен съвет на Централната банка да обяви, че от началото на следващата година ще намали текущия размер от 60 млрд. евро на ежемесечните покупки на еврооблигации, като в същото време вероятно ще удължи с няколко месеца (поне до средата на 2018-а година) действието на програмата за "количествени улеснения".

Подобно на предишните месеци, последните данни на Европейската комисия показват, че потребителите от еврозоната изглежда не се притесняват от по-високите нива на политическа несигурност. Така например, проведените през септември парламентарни избори в Германия показаха, че националистическата партия "Алтернатива за Германия" спечели близо 13% от гласовете и място в Бундестага за пръв път в историята. В Испания пък лидерите на богатата провинция Каталуния настояват за независимост, като това е една от водещите теми, източник на политическа несигурност през последните няколко седмици.

Още от категорията
Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу: Доларът се използва като инструмент за натиск

Турция желае използването на националните валути в търговията с други страни, за да се балансират усилията на Съединените щати да използват долара като инструмент за атака срещу икономиките на други страни. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с венецуелския си колега Хорхе Ареаса...

публикувано на 22.09.18 в 12:13

Н. Филчев: Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите

Увеличаването на добивите на американски втечнен природен газ ще има положителен ефект за потребителите, прогнозира пред "Хоризонт" и предаването "Събота 150" Николай Филчев, който прави анализи за пазара в една от големите компании във Вашингтон.  Съединените щати възнамеряват да станат основен играч на пазара в близко бъдеще, макар и в момента..

публикувано на 22.09.18 в 08:57

Себастиан Дулиен: ЕС не трябва да прави едностранни търговски договорки със САЩ

Европейският съюз /ЕС/ не трябва да прави едностранни търговски договорки със Съединените щати, предупреди пред "Хоризонт"  и предаването "Събота 150" германският икономист Себастиан Дулиен.  "По този начин никога няма да се стигне до реформи в Световната търговска организация /СТО/, защото ще обезкуражи страните от развиващите се икономики..

публикувано на 22.09.18 в 08:43

Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт в дългосрочна перспектива

В дългосрочна перспектива Саудитска Арабия няма да успее да покрива търсенето на нефт, след като американският президент Доналд Тръмп въведе санкции срещу Иран. Това ще доведе до повишение на цените на петрола до над 80 долара за барел, пише "Уолстрийт джърнъл", като се позовава на собствени източници.  Според изданието, саудитската нациoнална нефтена..

публикувано на 22.09.18 в 02:11

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове. И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37
Московска фондова борса

Московската борса се отказа от плановете си за листване на американски акции с оглед на санкциите на САЩ

Московската фондова борса (MOEX) обяви в петък, че е отложила плановете си да предостави достъп за търговия на акции на 50 от най-ликвидни американски компании с оглед на санкциите на САЩ спрямо Русия, съобщава Ройтерс. Русия се подготвя за още санкции от Съединените щати, които биха могли да попречат на чуждестранните инвестиции в руски..

публикувано на 21.09.18 в 16:57

"Фич" понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж в резултат на търговската война САЩ - Китай

Американските протекционистки търговски политики достигнаха до точката, в която те могат да окажат съществено влияние върху все още силната перспектива за растеж на световната икономика, като търговската война между САЩ и Китай накараха "Фич" да понижи прогнозите си за глобалния БВП за 2019-а година, посочи водещата кредитната агенция при..

публикувано на 21.09.18 в 15:07