Повишение на потребителското доверие в еврозоната до 16-годишен връх

През октомври потребителското доверие в еврозоната се подобри за трети пореден месец, достигайки най-високо ниво от 2001-а година, показват предварителни данни на Европейската комисия. Това може да вдъхне увереност сред членовете на ЕЦБ, че икономическото възстановяване на региона остава здраво, при това само няколко дни, преди тяхното важно решение на заседанието в четвъртък (26-и октомври) относно бъдещето на програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения".

Според данни на ЕК, представени в понеделник, индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през октомври до -1,0 пункт от -1,2 пункта през септември, отбелязвайки по този начин най-високото си ниво от април 2001-ва година насам.

Аналогичният индикатор за целия Европейския съюз пък остана на септемврийското ниво от -1,6 пункта, но въпреки това стабилизира за втори пореден месец също в най-високо ниво от април 2001-ва година.

Стабилното нарастване на доверието през последните 12 месеца се дължи на по-големия оптимизъм относно перспективите пред икономиката на еврозоната. Икономиката на единния валутен блок започна да нараства трайно от средата на 2013-а година, като темповете на нейното възстановяване се повишиха през настоящата година. За политиците от ЕЦБ това би трябвало да означава, че те могат безопасно да оттеглят част от стимулиращите политики, провеждани през последните години. Очаква се в четвъртък 25-членният Управителен съвет на Централната банка да обяви, че от началото на следващата година ще намали текущия размер от 60 млрд. евро на ежемесечните покупки на еврооблигации, като в същото време вероятно ще удължи с няколко месеца (поне до средата на 2018-а година) действието на програмата за "количествени улеснения".

Подобно на предишните месеци, последните данни на Европейската комисия показват, че потребителите от еврозоната изглежда не се притесняват от по-високите нива на политическа несигурност. Така например, проведените през септември парламентарни избори в Германия показаха, че националистическата партия "Алтернатива за Германия" спечели близо 13% от гласовете и място в Бундестага за пръв път в историята. В Испания пък лидерите на богатата провинция Каталуния настояват за независимост, като това е една от водещите теми, източник на политическа несигурност през последните няколко седмици.

Още от категорията
Любен Томев

Прогнози и очаквания за развитието на икономиката и нарастването на доходите

Изследвания на Международния валутен фонд показват, че неравенствата са с отрицателно въздействие върху възможностите за икономически растеж, тоест те спъват в голяма степен възможностите за икономически растеж и водят до това, че самите икономики не могат да постигнат своя потенциал по отношение на нарастването на БВП. Това заяви в интервю за..

публикувано на 25.02.18 в 10:37
Илмар Римшевич

Има ли бъдеще финансовият сектор в Латвия след корупционно-банковата криза, разтърсила страната

Европейската централна банка определя третата по големина банка в Латвия  - ABLV като "фалираща" или "твърде вероятно да фалира". Това се посочва в съобщение от късно снощи. Банката е субсидирана от ABVL-Люксембург, за която  може да се смята, че е в същото състояние, пишат от ЕЦБ. Оттам припомнят, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани и че..

публикувано на 24.02.18 в 13:00

Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз"

Владимир Малинов е новият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз". Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила избора на Малинов за член на Управителния съвет на компанията, а Управителният и Надзорният съвет на дружеството са го избрали за изпълнителен директор, на мястото на внезапно починалия Георги Гегов.  Владимир Малинов досега беше..

публикувано на 24.02.18 в 11:38

ЕЦБ определи латвийската банка ABLV като "твърде вероятно да фалира"

Европейската централна банка /ЕЦБ/ определи третата по големина банка в Латвия ABLV като "фалираща" или "твърде вероятно да фалира", се казва в съобщение от късно снощи. Банката е субсидирана от ABVL Люксембург, за която също може да се счита, че е в същото състояние, пишат от ЕЦБ. От там припомнят, че депозитите до 100 000 евро са гарантирани и че..

публикувано на 24.02.18 в 09:29

В края на януари депозитите на домакинствата са се увеличили

В края на януари депозитите на домакинствата са се увеличили с 4,8 на сто спрямо същия месец на 2017 година, отчита БНБ. Те са близо 48 милиарда лева и съставляват 45 на сто от Брутния вътрешен продукт. Кредитите за домакинствата също се увеличават. В края на февруари спрямо края на февруари миналата година нарастването е с 6 процента, като превес има..

публикувано на 24.02.18 в 08:53

"Инерком": Договорът за закупуване на активите на ЧЕЗ в България е подписан днес

“Инерком България” е дружество, специално учредено за целите на придобиването от ЧЕЗ. Това се казва в позиция на дружеството, изпратена до медиите. В нея се цитира собственикът на компанията Гинка Върбакова , според която „ Инерком“ ще се отнася отговорно към милионите клиенти на ЧЕЗ, служителите, ръководния екип на дружествата от групата и техните..

публикувано на 23.02.18 в 18:22

БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета "140 години от Освобождението на България"

Сребърна възпоменателна монета, посветена на 140-та година от Освобождението на България, ще бъде пусната от Българската народна банка.  Монетата излиза в тираж от 3 500 броя и ще се продава в БНБ - на две каси на пл. "Александър I" и на четири каси в Касовия център на ул. "Михаил Тенев" 10,   в офисите на "Дружество за касови услуги" АД,   както и в..

публикувано на 23.02.18 в 17:52