Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на потребителското доверие в еврозоната до 16-годишен връх

През октомври потребителското доверие в еврозоната се подобри за трети пореден месец, достигайки най-високо ниво от 2001-а година, показват предварителни данни на Европейската комисия. Това може да вдъхне увереност сред членовете на ЕЦБ, че икономическото възстановяване на региона остава здраво, при това само няколко дни, преди тяхното важно решение на заседанието в четвъртък (26-и октомври) относно бъдещето на програмата за покупки на активи, известна като "количествени улеснения".

Според данни на ЕК, представени в понеделник, индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през октомври до -1,0 пункт от -1,2 пункта през септември, отбелязвайки по този начин най-високото си ниво от април 2001-ва година насам.

Аналогичният индикатор за целия Европейския съюз пък остана на септемврийското ниво от -1,6 пункта, но въпреки това стабилизира за втори пореден месец също в най-високо ниво от април 2001-ва година.

Стабилното нарастване на доверието през последните 12 месеца се дължи на по-големия оптимизъм относно перспективите пред икономиката на еврозоната. Икономиката на единния валутен блок започна да нараства трайно от средата на 2013-а година, като темповете на нейното възстановяване се повишиха през настоящата година. За политиците от ЕЦБ това би трябвало да означава, че те могат безопасно да оттеглят част от стимулиращите политики, провеждани през последните години. Очаква се в четвъртък 25-членният Управителен съвет на Централната банка да обяви, че от началото на следващата година ще намали текущия размер от 60 млрд. евро на ежемесечните покупки на еврооблигации, като в същото време вероятно ще удължи с няколко месеца (поне до средата на 2018-а година) действието на програмата за "количествени улеснения".

Подобно на предишните месеци, последните данни на Европейската комисия показват, че потребителите от еврозоната изглежда не се притесняват от по-високите нива на политическа несигурност. Така например, проведените през септември парламентарни избори в Германия показаха, че националистическата партия "Алтернатива за Германия" спечели близо 13% от гласовете и място в Бундестага за пръв път в историята. В Испания пък лидерите на богатата провинция Каталуния настояват за независимост, като това е една от водещите теми, източник на политическа несигурност през последните няколко седмици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени