Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция обещава експертна подкрепа на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС

| обновено на 24.10.17 в 12:08
Екатерина Захариева и Жан-Ив льо Дриан
Снимка: БГНЕС

Франция  обещава експертна подкрепа на България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Това съобщи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, която е на двудневно официално посещение в Париж. 

Получихме подкрепа и те са готови да ни подкрепят и да ни подпомагат с всичко, още повече, че по време на нашето председателство, наистина има сериозни предизвикателства - дебатът за бъдещето на Европа, така, както си я представя Франция - в речта, така начертана от президента Макрон. Планът, който президентът Туск даде за дебатите за бъдещето на Европа, Брекзит, отбранителната политика, знаете, че Франция изключително много подкрепя обща отбранителна политика, бюджетът, да не забравяме, че преговорите по бюджета ще започнат, това са все теми, които са от общ интерес за двете страни. Ние получихме уверението, че те ще съдействат с експертизи, с подкрепа, от каквото имаме нужда, когато ние поискаме.


Механизмът за сътрудничество и проверка за България ще обсъдят на работна закуска Захариева с министъра на правосъдието на Франция Никол БелубеЗахариева и Балубе

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пое ангажимент мониторингът на страната ни да отпадне до края на мандата на неговата Комисия през 2019 г. Захариева е на двудневно посещение в Париж. Ето какво каза пред журналисти:

Ще дебатираме, разбира се, Механизма на сътрудничество и проверка, ще дебатираме и подкрепата, която Франция евентуално би могла да осъществи, знаете, че сме поискали нови мисии, които са на службата за подкрепа на структурни реформи по отношение на инспектората на ВСС и съдилищата.

Снощи, в първия ден от визитата си в Париж, вицепремиерът Захариева се срещна с външния министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан. Двамата са обсъдили и основния външнополитически приоритет на България - европейската интеграция  на страните от Западните Балкани:

Преди всичко заради младите хора там, ние трябва да начертаем някаква перспектива на тези държави, основана на собствените им заслуги и напредък с реформите.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени