Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Засега намерението първите три дни от болничния да се плащат наполовина, няма да се прилага

| обновено на 24.10.17 в 12:25
Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов заяви, че засега намерението първите три дни от болничния да се плащат наполовина, няма да се прилага, въпреки че много фирми злоупотребяват.

Пред министрите той заяви:

Всяка рестриктивна мярка създава проблем, затова ще направим последен опит, дали с контрол на контрола, да направим специализирана лекарска комисия от няколко доктори, които да отидат и да проверяват болничните листове, да се опитаме, за да не пострадат пък тези хора, които реално са болни, заради тези, които мамят. 

Преди да обяви, че ще се направят допълнителни усилия за контрол върху фалшивите болнични, за да не се прилага рестриктивна мярка да се плаща половината през първите дни, Бойко Борисов обясни, че има фирми, които страдат и фирми, които се облагодетелстват.

Вие знаете, като дойде петък колко болнични се издават и хайде в Гърция на почивка, ама всички данъкоплатци плащат за това. 
Имаме изключително, включително сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, в същото време има компании, само за една ме впечатли цифрата, за миналата година 105 хиляди болни.


Естествено сме  разпоредили проверки по всичките тези компании, но предлагам Министерството да не прилага тази мярка, докато не се опитаме до месец, два, дали ще се справим и ви моля, всичко това да го обясните на хората и те да разберат, че всъщност става въпрос за техните пари.

Днес ще има работно заседание при премиера с участието на министъра на здравеопазването, неговите заместници, НОИ и МВР, за да се види какъв механизъм за контрол трябва да се въведе. Управителят на НОИ Ивайло Иванов докладва, че за шест години болничните са се увеличили със 60 процента и се изплащат по половин милиард годишно. Мярката е била предложена, за да се ограничи неправомерното ползване.

Има фирми, при настъпване в ликвидация - масово, над 50 процента от служителите на тези фирми получават болничен в продължение на шест месеца.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна