Българско-американски екип разработи софтуер в помощ на жени с рак на гърдата

Невен Боянов е един от създателите на платформата
Невен Боянов
Снимка: личен архив

Българско-американски екип разработи софтуер в помощ на жени с рак на гърдата. Приложението се нарича DivaCare, инсталира се на телефон или таблет и е възможно най-лесният начин за връзка между пациент и лекар. По този начин специалистите дават съвети на пациентите си, инструкции за хранене и физически упражнения. Приложението позволява и обратна връзка, за да може пациентите да съобщават на лекарите си как се чувстват и докъде са стигнали в следоперативния процес по възстановяването, разказва великотърновецът Невен Боянов. Той е един от създателите на мобилната платформа в помощ на жените с рак на гърдата:

Всичко започна преди около две години, когато на моя партньор жена му беше диагностицирана с това заболяване. След като мина успешна операция, успешно лечение, се оказа, че усложненията, които настъпват след самото лечение, са доста и за тях има липса, както на информация и на хора, които да ти помогнат – лекар или терапевт. Информацията, която липсва, е по-скоро как да намерим тези терапевти, а всъщност тези процедури, които трябва да се правят след това, не са много сложни. Тогава възникна идеята да създадем платформа, която да помага за всички тези неща.

По това време Невен Боянов и американският му бизнес партньор Франк Флеминг разработват софтуерни продукти за телемедицина и връзка между психолози, психиатри и техните пациенти. Платформата DivaCare за жените с рак на гърдата засега се ползва само в Съединените щати:

Тя предлага информация какви са потенциалните усложнения след операцията, къде можем да намерим информация, както и част от тази информация е предоставена. Друго, което предлага, е връзка с терапевт, който може да ви помогне с упражненията, които трябва да се правят. Идеята е нашата платформа да позволява терапевтите да се регистрират в нея, както и пациентите, и един с друг да успеят да се срещнат. След това с помощта на мобилното приложение те отдалечено да могат да работят един с друг. Например – терапевтът праща упражненията чрез интернет на мобилния телефон на пациента. Той гледа видеата, прави упражненията. Интересното и уникалното, може би, в нашата платформа е, че ние предлагаме двупосочна връзка. След това пациентът може да каже: "аз направих тези упражнения" и започва да отговаря на серия от въпроси, дефинирани от терапевта, защото той знае какви са нещата, които трябва да попита. Това става в реално време, т.е. веднага. По този начин терапевтът, стоейки си в офиса, той в рамките на работния ден вместо с 10 човека, днес може да работи с 50.

Платформата е безплатна за пациентите. Лекарите и терапевтите са тези, които заплащат ниска лицензионна такса, срещу което ще получат подробни инструкции за използването на софтуера.

В България екипът все още се опитва да намери партньори, с които да работи заедно.

Започна благотворителна кампания за доразвиване на платформата.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията

Поскъпването на природния газ с 14 процента от октомври ще бъде обсъждано в Комисията за енергийно и водно регулиране

Поскъпването на природния газ с 14 процента от октомври ще бъде обсъждано в Комисията за енергийно и водно регулиране. Заради скока на синьото гориво ще има увеличение и на цените на парното и топлата вода.  Дебат около предстоящото поскъпване на газа днес едва ли ще има, тъй като разчетите на енергийния регулатор съвпадат с тези на Булгаргаз...

публикувано на 25.09.18 в 04:21

Община Добрич днес отбелязва 78 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България

Община Добрич днес отбелязва 78 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България с подписването на Крайовския договор на 7 септември 1940 година. Българските войски влизат в Добрич на 25 септември, затова и този ден е обявен за официален празник на града. За първи път 25 септември е обявен за Ден на Добрич през 1990 година, когато..

публикувано на 25.09.18 в 03:58

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата ще бъдат направени днес и утре във ВеликоТърново

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата ще бъдат направени днес и утре във Велико Търново. Ехографските медицински прегледи ще бъдат в стая 306 в Община Велико Търново и от тях ще могат да се възползват 130 жени на възраст от 20 до 65 години след предварително записване. Условието е пациентките да не са били диагностицирани до сега и..

публикувано на 25.09.18 в 03:55

Седмица на отворените врати организира Специализираната болница за белодробни болести в Перник

Седмица на отворените врати организира Специализираната болница за белодробни болести в Перник, съобщиха от здравното заведение. Инициативата е в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България. В рамките на кампанията, от 25 до 28 септември пациентите ще могат да се прегледат безплатно в лечебното заведение...

публикувано на 25.09.18 в 03:30

Една от всеки три жени в Европа е ставала жертва на насилие

Една от всеки три жени в Европа е ставала жертва на насилие, показва статистиката. 16 кризисни центъра за настаняване на жени, деца преживяли насилие . Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, коментира: „Близо 225 милиарда евро годишно са публични разходи за отговор на насилието и пропуснати ползи. Две трети от..

публикувано на 25.09.18 в 02:55

Водата в някои от Рибните езера в Рила е спаднала драстично заради сушата през септември

Водата в някои от Рибните езера в Рила е спаднала драстично заради сушата през септември, а други дори са пресъхнали. Намаляло е нивото и на река Рилска. Още от кореспондента ни Кирил Фалин:  Почти напълно е пресъхнало езерото Маринковица, а дргите три по-малки езера около него са вече празни към края на септември, каза природозащитникът от..

публикувано на 25.09.18 в 01:27

Локализирани са двата пожара, които избухнаха тази нощ в двора на ТЕЦ - Сливен

Локализирани са двата пожара, които избухнаха тази нощ в двора на ТЕЦ - Сливен и в района на завод „Динамо“ . Това съобщи областния управител на област на Сливен Чавдар Божурски. В потушаването на огъня са се включили огнеборци от Сливен, Ямбол и Нова Загора. В топлоцентралата продължават да горят бали слама, а в складовете на единият от..

публикувано на 25.09.18 в 02:55