Българско-американски екип разработи софтуер в помощ на жени с рак на гърдата

Невен Боянов е един от създателите на платформата

Невен Боянов
Снимка: личен архив

Българско-американски екип разработи софтуер в помощ на жени с рак на гърдата. Приложението се нарича DivaCare, инсталира се на телефон или таблет и е възможно най-лесният начин за връзка между пациент и лекар. По този начин специалистите дават съвети на пациентите си, инструкции за хранене и физически упражнения. Приложението позволява и обратна връзка, за да може пациентите да съобщават на лекарите си как се чувстват и докъде са стигнали в следоперативния процес по възстановяването, разказва великотърновецът Невен Боянов. Той е един от създателите на мобилната платформа в помощ на жените с рак на гърдата:

Всичко започна преди около две години, когато на моя партньор жена му беше диагностицирана с това заболяване. След като мина успешна операция, успешно лечение, се оказа, че усложненията, които настъпват след самото лечение, са доста и за тях има липса, както на информация и на хора, които да ти помогнат – лекар или терапевт. Информацията, която липсва, е по-скоро как да намерим тези терапевти, а всъщност тези процедури, които трябва да се правят след това, не са много сложни. Тогава възникна идеята да създадем платформа, която да помага за всички тези неща.

По това време Невен Боянов и американският му бизнес партньор Франк Флеминг разработват софтуерни продукти за телемедицина и връзка между психолози, психиатри и техните пациенти. Платформата DivaCare за жените с рак на гърдата засега се ползва само в Съединените щати:

Тя предлага информация какви са потенциалните усложнения след операцията, къде можем да намерим информация, както и част от тази информация е предоставена. Друго, което предлага, е връзка с терапевт, който може да ви помогне с упражненията, които трябва да се правят. Идеята е нашата платформа да позволява терапевтите да се регистрират в нея, както и пациентите, и един с друг да успеят да се срещнат. След това с помощта на мобилното приложение те отдалечено да могат да работят един с друг. Например – терапевтът праща упражненията чрез интернет на мобилния телефон на пациента. Той гледа видеата, прави упражненията. Интересното и уникалното, може би, в нашата платформа е, че ние предлагаме двупосочна връзка. След това пациентът може да каже: "аз направих тези упражнения" и започва да отговаря на серия от въпроси, дефинирани от терапевта, защото той знае какви са нещата, които трябва да попита. Това става в реално време, т.е. веднага. По този начин терапевтът, стоейки си в офиса, той в рамките на работния ден вместо с 10 човека, днес може да работи с 50.

Платформата е безплатна за пациентите. Лекарите и терапевтите са тези, които заплащат ниска лицензионна такса, срещу което ще получат подробни инструкции за използването на софтуера.

В България екипът все още се опитва да намери партньори, с които да работи заедно.

Започна благотворителна кампания за доразвиване на платформата.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията

Запорираха имуществото на Драгня

Прокуратурата в Румъния наложи запор върху имуществото на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Предохранителните мерки се отнасят за движимо и недвижимо имущество на стойност повече от 127 милиона леи (или 32 милиона долара). Те бяха наложени в рамките на разследване за предполагаемо участие на Драгня в организирана..

публикувано на 21.11.17 в 20:44

Русия потвърди за повишено радиационно замърсяване в европейската ѝ част, отчетено в края на септември

Няма опасност за здравето на хората в България, обявиха от здравното ни министерство по повод информацията от Русия за радиоактивен облак с рутений-106, преминал над страната ни.  Според експертите стойностите, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда не налагат предприемане на никакви радиационно-защитни мерки на..

обновено на 21.11.17 в 18:48
Холандия Амстердам

До 200 служители се очаква да напуснат ЕАЛ заради преместването й от Лондон в Амстердам

До 200 служители се очаква да напуснат Европейската агенция по лекарствата заради преместването й от Лондон в Амстердам, предаде Франс прес. Това се очаква да стане въпреки задоволството, което изпълнителният директор на агенцията Гуидо Раси изрази от избора на холандския град пред всички останали кандидати, сред които беше и София...

публикувано на 21.11.17 в 18:15

Съдебен медик на процеса в Кечкемет обвинява 10 българи и един афганистанец в жестокост към мигрантите

Ужасяващи експертни оценки даде съдебен медик на процеса в унгарския град Кечкемет срещу 10 българи и един афганистанец, обвинени че са престъпна група трафиканти на хора, отговорна за смъртта на 71 бежанци, намерени мъртви в камион на автомагистрала в Австрия през лятото на 2015 година, предаде ДПА.  Според съдебния медик жертвите са имали..

публикувано на 21.11.17 в 18:13

Стотици френски шофьори на камиони блокираха основни пътни артерии на границите на Франция

Стотици френски шофьори на камиони блокираха днес основни пътни артерии на границата на Франция с Белгия, Люксембург, Германия, Италия и Испания. Протестът е срещу изключването на пътните превози от новата европейска директива за командированите работници, предаде Франс прес. Петте браншови синдиката изпратиха писмо до френския президент Еманюел..

публикувано на 21.11.17 в 18:07

Петима души са в ареста след акция на специализираната прокуратура и ГДБОП

Петима души са в ареста за 24 часа след акция на специализираната прокуратура и Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" срещу организирана престъпна група, занимавала се повече от година с рекет.  Акцията се е провела на територията на Перник и Радомир. В нея е участвало и Бюрото за защита към главния прокурор, каза говорителят на..

публикувано на 21.11.17 в 18:04

Александър Урумов в Деня на християнското семейство: Не можем без духовни ориентири

В Деня на христианското семейство Александър Урумов от Сдружението за християнска култура и ценности призова да не губим духовните ориентири: Докъде сме се докарали - това си е наша заслуга и наша слабост. Децата са най-голямата ни отговорност. Разкъсани са социалните връзки. Семейството е минавало през много кризи, но сегашната атака води..

публикувано на 21.11.17 в 17:59