Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско-американски екип разработи софтуер в помощ на жени с рак на гърдата

Невен Боянов е един от създателите на платформата

Невен Боянов
Снимка: личен архив

Българско-американски екип разработи софтуер в помощ на жени с рак на гърдата. Приложението се нарича DivaCare, инсталира се на телефон или таблет и е възможно най-лесният начин за връзка между пациент и лекар. По този начин специалистите дават съвети на пациентите си, инструкции за хранене и физически упражнения. Приложението позволява и обратна връзка, за да може пациентите да съобщават на лекарите си как се чувстват и докъде са стигнали в следоперативния процес по възстановяването, разказва великотърновецът Невен Боянов. Той е един от създателите на мобилната платформа в помощ на жените с рак на гърдата:

Всичко започна преди около две години, когато на моя партньор жена му беше диагностицирана с това заболяване. След като мина успешна операция, успешно лечение, се оказа, че усложненията, които настъпват след самото лечение, са доста и за тях има липса, както на информация и на хора, които да ти помогнат – лекар или терапевт. Информацията, която липсва, е по-скоро как да намерим тези терапевти, а всъщност тези процедури, които трябва да се правят след това, не са много сложни. Тогава възникна идеята да създадем платформа, която да помага за всички тези неща.

По това време Невен Боянов и американският му бизнес партньор Франк Флеминг разработват софтуерни продукти за телемедицина и връзка между психолози, психиатри и техните пациенти. Платформата DivaCare за жените с рак на гърдата засега се ползва само в Съединените щати:

Тя предлага информация какви са потенциалните усложнения след операцията, къде можем да намерим информация, както и част от тази информация е предоставена. Друго, което предлага, е връзка с терапевт, който може да ви помогне с упражненията, които трябва да се правят. Идеята е нашата платформа да позволява терапевтите да се регистрират в нея, както и пациентите, и един с друг да успеят да се срещнат. След това с помощта на мобилното приложение те отдалечено да могат да работят един с друг. Например – терапевтът праща упражненията чрез интернет на мобилния телефон на пациента. Той гледа видеата, прави упражненията. Интересното и уникалното, може би, в нашата платформа е, че ние предлагаме двупосочна връзка. След това пациентът може да каже: "аз направих тези упражнения" и започва да отговаря на серия от въпроси, дефинирани от терапевта, защото той знае какви са нещата, които трябва да попита. Това става в реално време, т.е. веднага. По този начин терапевтът, стоейки си в офиса, той в рамките на работния ден вместо с 10 човека, днес може да работи с 50.

Платформата е безплатна за пациентите. Лекарите и терапевтите са тези, които заплащат ниска лицензионна такса, срещу което ще получат подробни инструкции за използването на софтуера.

В България екипът все още се опитва да намери партньори, с които да работи заедно.

Започна благотворителна кампания за доразвиване на платформата.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени