Българско-американски екип разработи софтуер в помощ на жени с рак на гърдата

Невен Боянов е един от създателите на платформата
Невен Боянов
Снимка: личен архив

Българско-американски екип разработи софтуер в помощ на жени с рак на гърдата. Приложението се нарича DivaCare, инсталира се на телефон или таблет и е възможно най-лесният начин за връзка между пациент и лекар. По този начин специалистите дават съвети на пациентите си, инструкции за хранене и физически упражнения. Приложението позволява и обратна връзка, за да може пациентите да съобщават на лекарите си как се чувстват и докъде са стигнали в следоперативния процес по възстановяването, разказва великотърновецът Невен Боянов. Той е един от създателите на мобилната платформа в помощ на жените с рак на гърдата:

Всичко започна преди около две години, когато на моя партньор жена му беше диагностицирана с това заболяване. След като мина успешна операция, успешно лечение, се оказа, че усложненията, които настъпват след самото лечение, са доста и за тях има липса, както на информация и на хора, които да ти помогнат – лекар или терапевт. Информацията, която липсва, е по-скоро как да намерим тези терапевти, а всъщност тези процедури, които трябва да се правят след това, не са много сложни. Тогава възникна идеята да създадем платформа, която да помага за всички тези неща.

По това време Невен Боянов и американският му бизнес партньор Франк Флеминг разработват софтуерни продукти за телемедицина и връзка между психолози, психиатри и техните пациенти. Платформата DivaCare за жените с рак на гърдата засега се ползва само в Съединените щати:

Тя предлага информация какви са потенциалните усложнения след операцията, къде можем да намерим информация, както и част от тази информация е предоставена. Друго, което предлага, е връзка с терапевт, който може да ви помогне с упражненията, които трябва да се правят. Идеята е нашата платформа да позволява терапевтите да се регистрират в нея, както и пациентите, и един с друг да успеят да се срещнат. След това с помощта на мобилното приложение те отдалечено да могат да работят един с друг. Например – терапевтът праща упражненията чрез интернет на мобилния телефон на пациента. Той гледа видеата, прави упражненията. Интересното и уникалното, може би, в нашата платформа е, че ние предлагаме двупосочна връзка. След това пациентът може да каже: "аз направих тези упражнения" и започва да отговаря на серия от въпроси, дефинирани от терапевта, защото той знае какви са нещата, които трябва да попита. Това става в реално време, т.е. веднага. По този начин терапевтът, стоейки си в офиса, той в рамките на работния ден вместо с 10 човека, днес може да работи с 50.

Платформата е безплатна за пациентите. Лекарите и терапевтите са тези, които заплащат ниска лицензионна такса, срещу което ще получат подробни инструкции за използването на софтуера.

В България екипът все още се опитва да намери партньори, с които да работи заедно.

Започна благотворителна кампания за доразвиване на платформата.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията

Съдът остави за постоянно в ареста Мария и Свилен Велеви

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Мария и Свилен Велеви. Те бяха задържани след убийството на 86-годишният Стефан Янев, който е баща на Мария. Той подаде сигнал, че внучките му, само една от които пълнолетна, не ходят на училище и стоят в апартамент. Пред съда Мария поиска да бъде пусната на свобода. Тя заяви, че се занимавала с..

публикувано на 25.02.18 в 19:52

Община Дупница призова жителите на града да се облекат с носии за тържествата на 3-ти март

В навечерието на 140-ата годишнина от Освобождението, общинската управа на Дупница покани жителите на града да вземат участие в тържествата, облечени в народни носии. Директорът на градския музей Анелия Геренска очаква на апела да се отзоват стотици. Нека пресъздадем и да придадем духа на онова време. Всеки, който има възможност, да се..

публикувано на 25.02.18 в 19:47

АПИ: Над 600 машини почистват републиканските пътища

Над 600 машини почистват републиканските пътища, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Тази нощ се очаква рязко влошаване на времето, усилване на валежите и понижение на температурите заради силния североизточен вятър. Възможни са виелици и снегонавявания. Прогнозата на..

обновено на 25.02.18 в 19:34
община Ловеч

Регионалната библиотека в Ловеч с благотворителна кампания за съхраняване на историята

Регионалната библиотека „Професор Беньо Цонев“ в Ловеч организира благотворителна кампания за опазване и съхраняване на историята на Ловешкия край. Целта на инициативата „Дари картичка - напиши история” е обогатяване на краеведския фонд на библиотеката, както и опазване и съхраняване на културно историческото наследство на региона...

публикувано на 25.02.18 в 19:31

"Български социалдемократи" подготвя национална среща със синдикати и работодатели

Партия „Български социалдемократи“ подготвя национална среща със синдикатите и работодателските организации, на която да представи позицията си против вноса на работници. Във Велико Търново председателят на партията Георги Анастасов заяви, че социалдемократите подкрепят изграждането на АЕЦ „Белене“. Срещата за доходите и вноса на работници..

публикувано на 25.02.18 в 19:25
Джамията Шейх Лофт Аллах в Исфахан

В „Покана за пътуване”: С Норбеков в Странджа, древни руини и морална полиция в Иран, летящи риби и плуващи котки във Ван

В този епизод поемаме към Странджа с Норбеков, към древните руини и съвременните нрави на Иран и към Ван – езерото на летящите риби и плуващите котки. Предполагам, че почитателите на Мирзакарим Норбеков са наострили уши, колчем са чули името на създателя на оздравителната методика, базирана на 18 патента и открития в областта на психофизиологията...

публикувано на 25.02.18 в 19:05

Гръцки анархисти хвърлиха боя и разбиха прозорците на фармацевтична компания

Гръцки анархисти хвърлиха боя и разбиха прозорците на входа на атинската централа на швейцарския фармацевтичен гигант "Новартис", предадоха Ройтерс и ДПА. В интернет група, наречена Рубикон, пое отговорност за атаката и обвини швейцарската компания, че е използвала корупционни методи, за да увеличи продажбите си в Гърция. Прокурори вече..

публикувано на 25.02.18 в 17:33