Българско-американски екип разработи софтуер в помощ на жени с рак на гърдата

Невен Боянов е един от създателите на платформата
Невен Боянов
Снимка: личен архив

Българско-американски екип разработи софтуер в помощ на жени с рак на гърдата. Приложението се нарича DivaCare, инсталира се на телефон или таблет и е възможно най-лесният начин за връзка между пациент и лекар. По този начин специалистите дават съвети на пациентите си, инструкции за хранене и физически упражнения. Приложението позволява и обратна връзка, за да може пациентите да съобщават на лекарите си как се чувстват и докъде са стигнали в следоперативния процес по възстановяването, разказва великотърновецът Невен Боянов. Той е един от създателите на мобилната платформа в помощ на жените с рак на гърдата:

Всичко започна преди около две години, когато на моя партньор жена му беше диагностицирана с това заболяване. След като мина успешна операция, успешно лечение, се оказа, че усложненията, които настъпват след самото лечение, са доста и за тях има липса, както на информация и на хора, които да ти помогнат – лекар или терапевт. Информацията, която липсва, е по-скоро как да намерим тези терапевти, а всъщност тези процедури, които трябва да се правят след това, не са много сложни. Тогава възникна идеята да създадем платформа, която да помага за всички тези неща.

По това време Невен Боянов и американският му бизнес партньор Франк Флеминг разработват софтуерни продукти за телемедицина и връзка между психолози, психиатри и техните пациенти. Платформата DivaCare за жените с рак на гърдата засега се ползва само в Съединените щати:

Тя предлага информация какви са потенциалните усложнения след операцията, къде можем да намерим информация, както и част от тази информация е предоставена. Друго, което предлага, е връзка с терапевт, който може да ви помогне с упражненията, които трябва да се правят. Идеята е нашата платформа да позволява терапевтите да се регистрират в нея, както и пациентите, и един с друг да успеят да се срещнат. След това с помощта на мобилното приложение те отдалечено да могат да работят един с друг. Например – терапевтът праща упражненията чрез интернет на мобилния телефон на пациента. Той гледа видеата, прави упражненията. Интересното и уникалното, може би, в нашата платформа е, че ние предлагаме двупосочна връзка. След това пациентът може да каже: "аз направих тези упражнения" и започва да отговаря на серия от въпроси, дефинирани от терапевта, защото той знае какви са нещата, които трябва да попита. Това става в реално време, т.е. веднага. По този начин терапевтът, стоейки си в офиса, той в рамките на работния ден вместо с 10 човека, днес може да работи с 50.

Платформата е безплатна за пациентите. Лекарите и терапевтите са тези, които заплащат ниска лицензионна такса, срещу което ще получат подробни инструкции за използването на софтуера.

В България екипът все още се опитва да намери партньори, с които да работи заедно.

Започна благотворителна кампания за доразвиване на платформата.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 

Още от категорията
Мурсалски чай

Мурсалският чай и тази година е забранен за бране на територията на цялата страна

Мурсалският чай и тази година е забранен за бране, дори за лични нужди, на територията на цялата страна, заради застрашените му находища. Това припомнят от Националната служба за защита на природата към Министерството на околната среда и водите във връзка с традиционното отбелязване на Еньовден. Според поверието събраните в ранното утро на празника треви..

публикувано на 24.06.18 в 08:06

Религиозното образование в България

Има ли българското общество ясно изградено съзнание за необходимостта от религиозно образование? Възприема ли то религиозното образование като проблем, който трябва да се решава? Въобще нужно ли е да се поставя такъв въпрос? Какви са реалните възможности да се осъществява този тип образование? Не може да не се поучим и от опита на съседните ни..

публикувано на 24.06.18 в 08:05

Църквата отбелязва рождението на св. Йоан Кръстител

Църквата почита днес църковния празник Рождение на св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден. Заченат с Божията намеса, св. Йоан, наречен Кръстител или Предтеча, се ражда няколко години преди Исус Христос, за да прокара пътя на неговото учение сред юдейския народ. Той първи започва покръстването на юдеите във водите на река Йордан. Рождението на св...

обновено на 24.06.18 в 07:54

Солистите от вокална група "Радиодеца" на БНР записаха нови песни

Тази година вокална група "Радиодеца" ще стане на 28 години. Диригентът Илина Тодорова очаква нови деца през есента. Тя отчете още един успешен сезон за най-малките изпълнители на Българското национално радио: "Ние имахме много голям концерт в края на април със съвсем нова програма. Трябва да направим студийни записи на песните. Между тях има..

публикувано на 24.06.18 в 07:53
Вдясно от Христина Анастасова е съпругът й, Георги Анастасов

Христина Анастасова и Георги Анастасов

Христина Анастасова е странджанска певица чийто глас не бихте могли да объркате никога. Завършва Музикалното училища в Котел, след което за кратко е част от ансамбъл „Филип Кутев“. Повикът на сърцето я отвежда в Пловдив , където става част от Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Там среща и съпруга си, гайдаря Георги Анастасов. Той е възпитаник..

публикувано на 24.06.18 в 07:45

Преглед на печата

"Тежък компромис се търси за мигрантите", цитира вестник "Труд" думите на вицепрезидента Илияна Йотова от интервю, дадено от нея за предаването ни "Събота 150".  В ефира на "Хоризонт" вицепрезидентът предупреди и че "липсата на реформи в Дъблинското споразумение е сериозна опасност за нас". Това четем на страниците на неделния брой на "Стандарт" ...

публикувано на 24.06.18 в 07:33
Иван Манчев

Иван Манчев: Ресторантьорите в България не са смели, не са хора, които обичат да предизвикват себе си първо

Иван Манчев е български шеф-готвач, ресторантьор, ТВ водещ и автор на книги с рецепти. Той е избрал професията благодарение на баща си, който му е дал тласъка и силата да се занимава с готварството. Ресторантьорите в България не са смели, не са хора, които обичат да предизвикват себе си първо, казва любимецът на домакините. За да си..

публикувано на 24.06.18 в 07:12