Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз вечери в Добрич

Този месец се навършиха 100 години от рождението на гения в музиката Телониъс Монк. Великият композитор и пианист практикува свиренето на невъзможните ноти и твърди, че една нота може да е малка както топлийка или голяма като света – зависи единствено от твоето въображение. През 60-те години Телониъс Монк е признат за един от първите музиканти, създали джаз авангарда. Благодарение на своя уникален импровизаторски стил, той се превръща във втория най-издаван и изпълняван джаз пианист след Дюк Елингтън. Разликата е в това, че Елингтън е написал над 1000 пиеси, а Монк само 70.

Част от пиесите на Телониъс Монк прозвучаха тези дни в изпълнение на родни джаз музиканти на едно наистина много нетрадиционно за подобни концерти място. В стария обор на родната къща на оперната ни певица Константина Петкова в село Пчеларово.

За невероятния културен заряд на това място, близо до Добрич, за нестихващото желание на една жена да продължава да живее духовно, въпреки царящата бездуховност, и за потребността ѝ да предоставя едно малко кътче за бягство, чуйте в репортажа на кореспондента на БНР Мая Щърбанова от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна