Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Дянков: Бюджет 2018 наистина има добри възможности за повече държавни разходи

Симеон Дянков
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2018 наистина има добри възможности за повече държавни разходи благодарение на европейската икономика. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" Симеон Дянков, бивш министър на финансите:

Някои от обещанията на това правителство, а и на предишни правителства се изпълняват в този Бюджет. В системата на средното образование има повече финансиране, в системата "Сигурност“. Критиците винаги ще кажат, че не виждат реформи в този Бюджет, но моето мнение е, че не е работа на Министерство на финансите да прави реформи. Това е работа на отделните министерства, например здравното министерство. Би трябвало преди да излезе проектобюджетът отделните министерства да покажат какви са техните приоритети и да се борят за по-добро място в Бюджета.

Има два приоритета, които липсват в този Бюджет, добави още Дянков:

Едното е борбата с демографската криза, нещо, което се говори, няма определено министерство, но ще е добре да има повече мерки в тази посока. Това са широк кръг от мерки, като се започне от инфраструктурата в Северозападна България – нещо, за което се говори, но не го виждам в този Бюджет, стигне се до повече стипендии за нашите сънародници от Украйна и Молдова, които да учат в български университети и след това да работят за нашата икономика.

Цялото интервю със Симеон Дянков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени