Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Ив Потел: Враг съм на идеята за Европа на няколко скорости

| обновено на 25.10.17 в 13:36
Жан-Ив Потел
Снимка: Ани Петрова

"Една или много на брой Европи?" - по този въпрос днес от 18:30 часа във Френския институт ще дебатират Жан-Ив Потел - историк, есеист, политолог, преподавател в университетите Париж VIII, Париж I Пантеон-Сорбона, в Института за политически науки в Париж и във Варшавския университет, и професор Румяна Коларова - ръководител на катедра "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш министър на образованието във втория служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев. Това ще бъде седмият дебат от поредицата "Нашата Европа" на Френския институт в София.

На въпроса дали съществува една Европа, или няколко Европи в една, можем да отговорим по различен начин, обясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Жан-Ив Потел:

Можем да кажем "да, разбира се, има различни Европи", защото има различни култури, като дори принципът на Европа за разнообразието е едно от качествата, достойнствата на Европа. Но девиз на Европа е и "обединение, единение в това разнообразие, така че въпросът е по какъв начин европейските нации да направят така, че да запазят това единство, но съхранявайки разнообразието.


Според французина, именно тук е основният въпрос, но неговият отговор не се крие в институционализирането на няколко скорости:
Разбира се, може да има една или друга тема, по които една или друга страна ще бъдат по-близки в позициите си за разлика от други, но нека да не институционализираме "една Европа", "две Европи, или "три Европи" с различни парламенти, с различни договори.

Аз съм наистина враждебно настроен към идеята за Европа на няколко скорости. Когато започнем да разделяме и да раздробяваме, това наистина е една огромна илюзия - че ти ще разделиш, раздробиш и след това ще събереш. Не може - веднъж след като си го унищожил, не може да го събереш,
подчерта Жан-Ив Потел.

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна