Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС: Допълнителни заплати в специализираните съд и прокуратура са необоснована привилегия

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) се обяви срещу отпускането на допълнителни заплати за магистратите и съдебните служители в специализираните съд и прокуратура. Според Съвета това е необоснована привилегия.

Възможността за до шест заплати плюс за спецсъдии и прокурори беше лансирана чрез промени в Закона за съдебната власт. Те ще се гледат на първо четене утре и срещу този специален бонус, който теоретично може да достигне до 20 000 лева надбавка за спецмагистрат, вече реагира и правосъдният министър Цецка Цачева.

Новите съдебни кадровици категорично се противопоставят на допълнителните пари за спецправосъдието, защото според тях не се очертава фактическа и правна сложност по делата, която да е различна от разглежданите от общите съдилища.

ВСС се обяви против промените без дебат. Единствено бившият спецсъдия Драгомир Кояджиков коментира, че има нужда от увеличение на заплатите и за спецзвената, но и за Софийския районен съд с уговорката, че за това няма нужда от специални законодателни промени, а може да стане само с решение на самия Съвет.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна