Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ разсекретиха над 2 800 секретни документа, свързани с покушението върху Джон Кенеди

| обновено на 27.10.17 в 04:23
35-ят президент на САЩ Джон Кенеди съпругата му - първа дама на САЩ Жаклин Кенеди
Снимка: БГНЕС

2 891 - това в броят на материалите, свързани с убийството на 22-ри ноември 1963 г. на 35-ия американския президент, който Съединените щати публикуваха онлайн. Това обаче, не е пълният брой поверителни документи от Националния архив, свързани с покушението върху Джон Кенеди.

Даването на публичност на всички файлове беше отложенf от американския президент Доналд Тръмп по настояване на някои държавни институции, включително  ЦРУ и ФБР. Той обаче пристъпва към разсекретяването в прилагане на закон от 1992-ра, според който цялата информация около убийството трябва да бъде споделена с обществото не по-късно от 25 години. Този период изтече вчера. В инструкции към шефовете на агенциите президентът е посочил, че американците заслужават да бъдат „изцяло информирани за всички аспекти на това повратно събитие.“

Ще бъде забавено разсекретяването на някои "чувствителни" файлове в срок от 180 дни, допълват от администрацията на държавния глава. През това време правителствените агенции трябва да проучат отново документи, за да се аргументират защо те не трябва да се огласяват, посочват източниците, пожелали анонимност. По думите им,  първоначално Тръмп не бил съгласен  да се спре публикуването на хиляди документи, но накрая отстъпил.


Според ЦРУ 69 хиляди от над 87-те хиляди документа са публикувани изцяло. Агенцията допълва, че по-малко от един процент от останалите ще бъдат редактирани, за да се запази информация, която в случай на публикуване би навредила на националната сигурност. От ЦРУ поясняват, че става дума за детайли като имена на техни агенти, както и методи на разузнаването и партньорства.

Някои от документите вече са достъпни в страницата на Националния архив на САЩ.

Джон Ф. Кенеди бе убит на 22 ноември 1963 в Далас. Лий Харви Осуълд бе арестуван по обвинение в убийството на Кенеди. Въпреки редицата доклади и журналистически разследвания вече повече от половин век все още няма ясен отговор за мотивите за убийството и намесените страни.

По-рано заради публикации в американски медии, говорител на руското външно министерство определи като  "дивашки инсинуации" опитите да се свърже с Русия убийството на Кенеди.  Повод за изявлението на Мария Захарова са твърденията, че при пребиваването си в Съветския съюз, убиецът Лий Харви Осуалд е имал възможност да установи контакт със съветските тайни служби и да премине съответното обучение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени