Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариане Мико: Малките държави в Европа могат да донесат промяната

Талин
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Естония оценява високо сътрудничеството с България в рамките на председателското трио на Съвета на ЕС. Това каза в специално интервю за "Хоризонт" Мариане Мико, заместник-председател на парламентарната комисия по въпросите на ЕС и член на комисията по отбрана в естонския парламент.

След 1 януари София поема от Талин кормилото на европейското лидерство в турболентни за ЕС времена, а по думите на Мико не само европейските страни с

многомилионно население, но и малките държави могат да донесат промяната и да имат  успешни председателства.

Мариане Мико е специален докладчик на ПАСЕ за Турция, бивш евродепутат, а преди да приеме поканата да стане част от управляващата в момента Социал-демократическа партия на Естония, Мариане Мико дълги години работи в сферата на  международната журналистика.

Високо оценяваме сътрудничеството с България. Ценя такъв тип отношения, готовността за партньорство, когато има разбирателство за посоката на нашата работа.

В рамките на триото Естония, България и Австрия, се изготвят общи становища и тази добра комуникация се прехвърля и на парламентарно ниво. Много е важно, че председателствата следват едно след друго. Това означава, че важните теми, които сме започнали по време на нашето председателство, ще бъдат продължени,  и тези въпроси няма да останат  недовършени. Това е много важно, защото няма как приоритетите да бъдат променяни.

Както знаете, за Естония председателството дойде с половин година по-рано, защото се наложи да заместим Великобритания след решението за Брекзит. Бяхме изненадани от този факт. Имахме много малко време да решим дали да поемем тази отговорност по-рано от януари тази година. За нас това председателство трябваше да бъде с още по-силно символично значение, защото по график то трябваше да съвпадне с отбелязването на 100-годишния юбилей от независимостта на Естония, а с изместването на графика това се провали. Въпреки това дадохме положителен отговор на Брюксел.

Благодарни сме на естонците, на жителите на Талин, че са търпеливи и проявяват разбиране със задръстванията, когато в града пристигат правителствени ръководители. Тук вече бяха и Меркел, и Макрон, нямаше гласове на недоволство, каквито обикновено се чуват срещу ЕС. За малка страна като Естония това е много важно, защото всички си помагаме и сътрудничим.

Смятам, че малките държави могат да донесат промяната и да имат  успешни председателства, не само европейските държави с многомилионно население. 

Цялото интервю на Валерия Николова с Мариане Мико можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна