Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открийте, запомнете, споделете с БНР

БНР Новини
Снимка: Кирчо Стоичков

Под мотото „Открийте, запомнете, споделете!“ тази година преминава Световният ден на аудиовизуалното наследство – 27 октомври. Българското национално радио стартира инициатива „Изпрати запис“, с която се обръща към слушателите и ги кани да споделят с нашия Архивен фонд свои аудиозаписи и фотографии, които смятат за ценни. Това е една уникална възможност всеки да се включи в попълването и обогатяването на звуковата памет на България.

Съхранението и популяризирането на родната аудиоистория е мисия за БНР вече повече от 80 години. Новите технологии позволяват мащабът да се разшири – в навечерието на Световния ден на аудиовизуалното наследство ръководство на БНР изпрати писмо до Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), за да представи най-новия продукт на общественото радио – уеб портала archives.bnr.bg.

Чрез този сайт ние споделяме чрез открит достъп на цифрова платформа нашето наследство и безценни звуци – се казва в писмото.

Инициативата „Изпрати запис“ превръща слушателите, събеседниците и приятелите на БНР в съмишленици, с помощта на които ще се обогати Фондът със звуковата памет на БНР и ще бъдат запазени за следващите поколения уникални свидетелства от културата и спорта, от обществения, политическия и стопанския живот на България.

Всеки предоставен архивен материал ще бъде върнат на собствениците неповреден. Можете да търсите съдействието на колегите ни специалисти от Архивния фонд на БНР на телефони: 02 9336 219 и 02 9336 667, а също така на електронна поща: archives@bnr.bg.

Открийте, запомнете, споделете и изпратете запис в БНР!

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна