Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите в Добруджа срещу добива на природен газ продължават

| обновено на 28.10.17 в 12:44
Снимка: Мая Щърбанова

Протестите в Добруджа срещу инвестиционното намерение за проучвания и добив на природен газ продължават. 
В общината в Генерал Тошево започна последното обществено обсъждане на доклада за оценката на въздействието върху околната среда на намерението за проучване и добив на природен газ в находище "Спасово". Предложението предизвика поредица от протести в последните месеци. 

По-рано днес, в центъра на Генерал Тошево недоволни земеделци струпаха над 150 броя селскостопанска техника. Беше прочетена декларацията на Асоциацията на българските зърнопроизводители, в която те се обявяват срещу тази неприсъща за Добруджа дейност. Според тях, исканата 35-годишна концесия ще умножи многократно всички рискове и ще се отрази пагубно на земеделието, което е основен поминък в региона.

Започна и последното обществено обсъждане. Това ще е и кулминацията на недоволството на добруджанци, казват хората и допълват, че целта му е възможно повече хора да изразят притесненията си и да зададат въпросите си. 

Хората тук са подготвени и очакват адекватни отговори от експертите, представители на фирмата инвеститор. До момента, по думите на местните жители, такива не са получени. Докладът не трябва да бъде одобряван от екоинспекцията във Варна, категорични са те. Хората са приготвили противогази и питка, с която не искат да посрещнат, а да изпратят експертите. Докладът, според тях, е пренебрежително написан спрямо хората. С възгласи "Добруджа не се предава" и "Добруджа не се продава" и с песента "Хубава си моя горо" те заеха местата си в залата за последното обществено обсъждане.

Изключително натоварени са дебатите в залата. Да защитят доклада по ОВОС тук са икономисти, еколози и изпълнителният директор на фирмата "Русгеоком" Христо Станев, но не и геолозите и почвените специалисти, които са писали самият доклад. Хората приведоха редица доказателства, че чрез предвидените, според представителите на "Русгеоком" конвенционални методи за добив на газ, те няма да имат възможност да добиват газ в търговски количества.
Марияна Христова, която е участвала в написването на мораториума, забраняващ фракинга в България, беше категорична, че фирмата се опитва да заблуди населението и всъщност се говори за добив на шистов газ. Тя цитира Христо Казанджиев, експерт-геолог, който казва, че да се твърди, че в находище "Спасово" ще се добива газ по конвенционален метод е чиста измама. 

Юристът Детелина Симеонова попита колко частна земеделска земя ще се наложи да бъде отчуждена през тези 35 години на концесия и припомни, че собствениците няма да имат правото да обжалват самото отчуждаване на земята, а само цената. Професор Нанкова от института по земеделие в Генерал Тошево каза, че хумусът, който е най- голямото богатство на Добруджа не може да бъде възстановен, както се предвижда след изтичането на 35-годишната концесия по закон.
Изпълнителният директор на "Русгеоком" Христо Станев заяви от трибуната, че до този момент фирмата е направила 50 милиона инвестиции, и че според българското законодателство те имат правото на собственост върху газа в находище "Спасово". Хората настояват до петък, другата седмица, инвестиционното предложение да бъде оттеглено, защото то застрашава екологичното равновесие на Добруджа. И въпреки дъжда десетки са хората, които стоят пред сградата на общината, там са и земеделските машини, които са блокирали централната градска част.

От инициативния комитет са подготвили и автомобилно шествие към село Кардам и гранчния пункт "Йовково"
Красимира Крумова от асоциацията на зърнопроизводителите в Генерал Тошево.
Категорични сме, че земеделската земя е за производство, а не за добив на природен газ. Целим, напълно да се отмени инвестиционното предложение.

От Добруджанския фермерски съюз също излязоха с декларация против добива на газ в региона, в която заявяват, че са срещу даването на положителна оценка по доклад за оценка на въздействието на околната среда относно проекта за находище в Спасово. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна