Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ започва втората за тази година ваксинация по въздух срещу бяс

Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните започва втората за тази година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. 
Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 милион ваксинални примамки от въздуха на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград. 

Ваксините ще бъдат разпръснати през следващите 20 дни в зависимост от атмосферните условия, но няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Те са с формата на кубче с размери 2/3/2 сантиметра и са със специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите примамка се отбелязва с помощта на джи пи ес система. 

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките, които са предназначени за дивите хищници.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!