Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи получават тази вечер една от най-престижните награди в света на класическата музика - "Ехо класик"

| обновено на 29.10.17 в 18:54
Клавирно дуо Аглика Генова - Любен Димитров
Снимка: архив

Българи получават тази вечер една от най-престижните награди в света на класическата музика -"Ехо класик". В Хамбург вече започна бляскавата церемония, където на българското клавирно дуо Аглика Генова и Любен Димитров ще бъде връчен призът в категорията "Запис на концерти. Музика от 20-и и 21-и век. 

За първи път Симфоничният оркестър на БНР е сред отличените - за записа на концерти от Бела Барток и Виктор Бабин със солисти Аглика Генова и Любен Димитров, под диригентството на Йордан Камджалов.

Записът е реализиран преди две години, съвместно между БНР и един от големите немски лейбъли. Аглика Генова и Любен Димитров са първите наши инструменталисти, отличени с тази награда. Признанието е за цяла България. Когато наши творци преминават под светлините на прожектори от цял свят по червения килим към сцената на новата Филхармония на Елба, за да получат големия приз.
Аглика Генова:
Изключително сме благодарни на господ преди всичко за това велико признание, всеки от нас знае, че "Ехо класик" това е като Оскарите в Холивуд. Вълнението е колосално, тръпката е неописуема.
Любен Димитров:

Признание, което е резултат от многогодишна работа. Това е просто върха на един айсберг. Това, което артистите  сме постигнали досега в живота си в артистичната си кариера , това е просто върха на този айсберг. И в този смисъл наистина го усещаме като едно много, много голямо признание.

Аглика Генова и Любен Димитров застават редом с някой от най-големите звезди на световната сцена. По червения килим към залата преминават още певците Йонас Кауфман и Джойс Дидонато, пианистът Маурицио Полини, цигуларят Даниел Хоуп и много други. Домакин на бляскавата вечер ще бъде Хамбургската филхармония с диригент Кент Нагано, а за водещ отново е избран легендарният Томас Готшалк. Компактдискът на клавирното ни дуо беше приет възторжено от европейската критика и номиниран за „Ехо Класик“ от звукозаписната им компания CPО:

Пианистката Аглика Генова:

Това наистина е абсолютен връх като признание на този компактдиск и на нас като артисти, и на колегите, и на диригента, на звукозаписния екип, на продуцентите на БНР. Всички победители на тази "Ехо Класик" награда ще присъстват. Наистина ще бъде една много прекрасна вечер.

Диригентът Йордан Камджалов:

Това е едно много голямо признание за цялостната българска култура. Аз мисля, че с един такъв екип, с такъв изключителен оркестър като Оркестъра на БНР и на върха с такива солисти, на нас ни се напомня на най-високо ниво какви големи ценности може да се създават в България.

Запис на галаконцерта „Ехо Класик“ 2017 ще бъде излъчен тази вечер след 23 ч. българско време по германската телевизия ZDF.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени