Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: В понеделник ще е готов докладът за състоянието на язовир "Чотората"

Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС
В понеделник ще е готов докладът за състоянието на язовир "Чотората", чиято скъсана стена стана една от причините за трагедията в Бургаско. Това заяви в предаването "Неделя 150" министърът на икономиката Емил Караниколов. Той е категоричен, че трябва да се категоризират всички язовири, а от Министерството на околната среда и водите ще изработят нов Закон за опазването на водите. В България има над 7000 язовира, а Държавната агенция по метрология и технически надзор прави непрекъснати проверки, допълни Караниколов:

Специално за този казус, това са каскади от три язовира, частни язовири, най-долу. Водната вълна, която е тръгнала вследствие на големите валежи, падналите клони, на запушването от растителността – просто надолу е потекло всичко. Наистина считам, че освен всичко друго тук говорим и за наистина много големи, обилни валежи.

България е в топ пет по икономически растеж от страните от ЕС, като очакването за икономическо развитие е около 4%, за следващата година е същото, коментира пред "Хоризонт" Емил Караниколов:

Министерство на икономиката ще направи всичко възможно икономическото развитие да е и над 4%. Когато дойде на власт правителството, прогнозите бяха за 3,1%, а сега достигнахме до тези нива. Ще направим всичко възможно и за другата година да е така. България е в топ три сред страните-членки на ЕС с най-ниска задлъжнялост. Отчетени са рекорди на пазара на труда. През второто тримесечие на 2017 година коефициентът на заетост е около 71,7. Това означава над три милиона и двеста хиляди заети души. Безработицата падна около 6,5%. Предвиждаме за 2018 година да е около 6,2%, т.е. показателите са доста добри.

Цялото интервю с Емил Караниколов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!