Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Пазарджик с изложба на артефакти, конфискувани от иманяри

Снимка: Валентина Апостолова

Регионалният исторически музей в Пазарджик подготвя изложба с конфискувани от иманяри археологически находки. Сред тях са ценни сребърни, бронзови и медни монети, статуетки на божества, икони и много други артефакти. Нито един от иманярите не е признал произхода на тези ценни неща и нито един от тях няма ефективна присъда. Предстоящата изложба е по-скоро илюстрация на това колко ненаказана е тази иначе безспорно печеливша дейност.

Целта на тази изложба е да покаже мащабността на иманярската дейност в района, защото в България иманярството не е престъпление, а административно нарушение, от което се печелят много пари. Директорът на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски:

Развитата иманярска дейност предполага доста предмети, които вече са присъдени в полза на държавата и постъпили в нашия музей. Само в периода от 2012 до 2017 година тук са постъпили над 1500 културни ценности – монети, статуетки, фибули. Има доста интересни съдове от античността, както и антични монети от императорската епоха.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Невена Петрова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени