Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oрганизацията WWF настоява за по-строг контрол при вноса на риба и намаляване на бракониерския улов

Снимка: БГНЕС

За по-строг контрол при вноса на риба и намаляване на бракониерския улов - за това настоява организацията WWF. Проблемите ще бъдат обсъдени на дискусия с представители на държавните институции, които имат отношение към вноса, етикетирането и търговията с риба и морска храна.

Уловът на 58% от рибните запаси води до почти пълно изчерпване на ресурса. Незаконният риболов също допринася за намаляване на рибните запаси. За проблема допълни Божидар Иванов, ръководител на проекта "Полезната риба“, информационна кампания, която се провежда в 11 държави от ЕС:

След като през 2010 година ЕС въведе структурирана програма за борба с незаконния недеклариран и нерегламентиран риболов, се спускат редица регламенти, които изискват от страните-членки да упражняват сериозен контрол върху границите по отношение на вноса на риба от трети държави, т.е. извън ЕС. Към момента около 50% от вноса в ЕС идва от развиващи се страни в Югоизточна Азия, Северна Африка и т.н. Всъщност след едно изследване тази година на една коалиция от неправителствени организации в Европа се установява, че на много места в страните-членки всъщност има разлики между процедурите, които се прилагат на границата при внос на риба от трети страни. Това е и причината препоръките да бъдат за затягане на контрола и въвеждането на единна процедура, която да събира информацията от различните страни.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!