Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият началник на предизборната кампания на Тръмп обвинен в заговор срещу САЩ

Пол Манафорт и негов сътрудник са с 12 обвинения в разследването за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г.

| обновено на 30.10.17 в 18:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият началник на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп Пол Манафорт бе обвинен в заговор срещу САЩ, пране на пари и лъжесвидетелстване, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. Същите обвинения бяха повдигнати и срещу неговия сътрудник Рик Гейтс, след като и двамата сами се предадоха на властите тази сутрин. 

Така Манафорт и Гейтс станаха първите обвинени в продължаващото разследване за предполагаема руска намеса в президентската кампания през 2016 г. Манафорт оглавяваше кампанията на Тръмп от юни до август същата година. Гейтс е дългогодишен бизнес партньор на Манафорт, който има връзки с руски и украински олигарси.

Според прокуратурата те са укрили офшорни транзакции на 75 милиона долара, а Манафорт е „изпрал“ 18 милиона. Богатството е било натрупано, докато той работел като лобист за бившия украински президент Виктор Янукович и неговата проруска партия. 

Същевременно сътрудник на предизборната кампания на Доналд Тръмп се е признал за виновен, че се е опитал да скрие от ФБР контактите си от началото на 2016 година с неофициален представител на Русия. Джордж Пападопулос е бил обвинен, че чрез лъжливи показания е възпрепятствал разследването на връзки на лица от кампанията с руското правителство. От обвинението става ясно, че Пападопулос е търсел информация, злепоставяща опонента на Тръмп - демократката Хилари Клинтън. Той е пледирал „виновен“ на 5 октомври, но съдебните документи бяха разсекретени едва днес, малко след като станаха известни обвиненията срещу Пол Манафорт и Рик Гейтс.

За разлика от делото срещу Пападопулос, в обвиненията срещу Манафорт не се споменава за руска намеса в предизборната борба в САЩ. Това подчерта и президентът Доналд Тръмп, който написа в „Туитър“, че не е имало сътрудничество с Кремъл, и поиска от ръководителя на така нареченото „Руско разследване“ Робърт Мълър да се концентрира върху Клинтън и демократите.






БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени