Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В община Генерал Тошево ще се проведе референдум "за" или "против" проучвания за добив на газ

Протест срещу добива на газ в Добруджа
Снимка: Мая Щърбанова


Жителите на община Генерал Тошево ще се произнесат на местен референдум дали се съгласни в района да има проучвания и добив на природен газ. Допитването е насрочено за 17-и декември. Това стана ясно днес, след поредица от протести на хората от област Добрич и Варна срещу инвестиционните намерения, които предвиждат 41 сондажа в землищата на 18 населени места в региона. 
Кметът на общината Валентин Димитров съобщи, че докладната за свикването на референдума ще бъде внесена на 1 ноември, когато е заседанието на Общинския съвет. Очаква се тя да бъде одобрена с пълно единодушие. 
Според данните на Областната избирателна комисия гражданите с право на глас в община Генерал Тошево са малко над 13 500. За да е валиден референдумът, трябва да се получат гласовете на минимум 5406 души. 
Междувременно подписката  на гражданската инициатива срещу добива на газ в региона е събрала  повече от 10 000 подписа.
Час преди началото на общественото обсъждане над 150 селскостопански машини заеха цялата централна градска част на Генерал Тошево, за да покажат, че добруджанската земя е годна само за оран. Самото обсъждане продължи почти 4 часа. В залата присъстваха над 500 човека а стотици чакаха отвън въпреки дъжда. Експертите, придружаващи изпълнителния директор на „Русгеоком БГ“ ЕАД Христо Станев, не успяха да разсеят притесненията на местното население и недоволството в залата растеше с всяка изминала минута.  На обсъждането липсваше специалист геолог, участвал в написването на доклада,и нямаше кой да отговори на конкретни въпроси, свързани с проучванията и добива.

Адвокат Детелина Симеонова заяви, че ако проектът бъде одобрен, със сигурност ще се наложи фирмата да отчуждава частна земеделска земя, а собствениците ѝ ще имат право да се противопоставят само на оценката на земята си, но не и на самото отчуждаване.

Не бяха разсеяни и съмненията на хората и за опасност от замърсяване на водата в подземното езеро, захранващо региона. 

Обсъжданията приключиха с ултиматума на местното население  до петък инвестиционното предложение да бъде оттеглено. В противен случай битката ще премине в съдебната зала, където местните жители ще се атакуват всички открити от тях пропуски в доклада. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна