Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво предстои в БСП след Конгреса – радикализация на опозиционното поведение или консолидацията на позицията на ръководството

Без всякакво съмнение Корнелия Нинова спечели от Конгреса на БСП. Вероятно и това беше причината, поради която се свика толкова спешно този конгрес – за да се види съотношението на силите. Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" социологът Кольо Колев:

Очевидно съотношението на силите в Изпълнителното бюро не е толкова категорично про-нея, колкото в по-широките редици на партията. Видяхте, тя беше на крачка от бламиране, когато обяви свикването на Конгреса, след което вече съотношението на силите, вътре в рамките на конгреса, беше приблизително 1 към 4 в нейна полза. Това, за мен, е ясен индикатор, че ще следва смяна на караула – нещо, което е характерно при всеки нов лидер на една партия – промяна на ръководните кадри на национално и на регионално ниво, която малко или много винаги се прави от лидера.

Колев изтъкна, че всяка партия се нуждае от периодично изчистване на нелицеприятните явления и даде за пример скоростта, с която Борисов е приел оставката на здравния министър. В това отношение, на конгреса, Нинова е завладяла една височина, от която ще може малко или много да извършва тези действия. Разбира се, това ще бъде свързано с голяма съпротива.

Според него Нинова е доказала, че може да бъде опозиционен лидер, но остава по-големият проблем – дали тя ще може да се легитимира като алтернатива на основната управляваща партия.

Политологът Борис Попиванов изтъкна, че в деня на конгреса на БСП Валери Симеонов е получил единодушна подкрепа от Конгреса на НФСБ, а се очаква същото да се случи и на Конгреса на ГЕРБ на 26 ноември.

Пред Корнелия Нинова остава основната задача как ще използва демократичната си легитимност, коментира политологът и уточни, че въпросът е "дали ще надделее стремежът за радикализация на опозиционното поведение на БСП, или ще надделее онова, което беше изразено във втората част на доклада, а именно – действия, насочени навътре в партията, към консолидацията на позицията на самото ръководство, към минимизиране на гласовете на опонентите. Разбира се, никъде не е казано, че двете тенденции не могат да имат точки на пресичане, но важното е кое ще бъде водещо. Нинова трябва да реши за себе си дали ще се опитва да укрепва лидерски позиции, или напротив – ще извлича своето лидерство от сблъсъка с най-голямата партия, в случая – ГЕРБ.

Политологът смята, че е възможно в БСП да се появят и нови вътрешни фракции. Голямата победа на Нинова е, че с речта си на Конгреса е иззела традиционни за старата десница полета в обществения дебат – "борбата с корупцията", "модела ГЕРБ", "пленената държава". Разрастването позволява на партията временно да загърби вътрешните противоречия, коментира той. 

Интервютата на Лъчезар Цветков с Кольо Колев и с Борис Попиванов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени