Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Красив звук“ в пъстрата програма на концерта „Еуфония“

БНР Новини
От ляво на дясно: Марио Ангелов, Цветан Троянски и Огнян Весков
Снимка: личен архив

Музика от различни времена и стилове, изпълнена на инструмент, чието име означава „красив звук“ ще чуем на 31 октомври в Първо студио на нашата медиа. Идеята за проекта е на Цветан Троянски, който има богат опит с медните духови инструменти. Първата му среща с тях е в сравнително ранна възраст, когато в ученически оркестър се научава да свири на бас флигорна. По-късно завършва с тромбон Националното училище по изкуствата в Плевен и АМТИИ - Пловдив. Известно време е свирил в Софийския духов оркестър, но на тенор хорн (меден духов инструмент от семейството на саксофоните).

Цветан е тромбонист в Биг бенда на БНР от 1996 г., но за тази програма е избрал еуфониума. От същия оркестър са неговите партньори Огнян Весков – китара и Стефан Кожухаров – перкусии. Заедно с тях на сцената ще бъде и Марио Ангелов – пианист, продуцент на СО на БНР. Както вече стана ясно, в центъра е еуфониумът – инструмент, подобен на тубата, който свири в по-висок регистър. Независимо от добрата традиция, установена у нас в областта на духовите оркестри, той не е особено популярен в България, но по света ще го чуем в най-различни инструментални ансамбли и жанрови превъплъщения. Привлечен от красивия му тембър, Цветан преди време си купува такъв инструмент и започва да свири на него като хоби, според собствените му думи.


Еуфониумът се използва предимно в така наречените marching bands в САЩ, в някои страни в Азия, във Великобритания… – разказва изпълнителят. – Присъства и в партитурите на отделни симфонични произведения например "Планетите" на Густав Холст. Името идва от гръцки и означава "красив звук". Съвсем умишлено подбрах репертоар, който е много пъстър в стилово отношение. Искам да покажа, че този инструмент може да бъде използван в различни жанрове класика, аржентинско танго, рок, чардаш. Държах да има и българско произведение, затова в програмата намери място и едно хоро.


Някои от пиесите, които ще изпълним, са преработки за еуфониум, направени от различни музиканти. Други направих аз. Независимо от това, че проектът е мой, пианистът Марио Ангелов веднага прегърна идеята и направо се влюби в красивия тембър на инструмента. Огнян Весков и Стефан Кожухаров също имат незаменима роля. Стефан се включи на малко по-късен етап и затова няма да го видите на афишите. Дължим големи благодарности на Мая Райкова – музикален продуцент в радиото, както и на екипа на „Музикална къща“
БНР, подкрепили идеята и нейното осъществяване.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени