Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлес Пучдемон: Не съм в Брюксел, за да търся политическо убежище

Карлес Пучдемон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Диалогът с правителството в Мадрид е невъзможен, заяви отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон. На пресконференция в Брюксел, на която се обърна към журналистите на три езика – френски, испански и каталунски, Пучдемон заяви, че осъжда агресивната офанзива на държавата срещу правителството и неговите служители. Той заяви, че ще приеме приеме резултатите от насрочените за 21 декември избори в Каталуния и поиска същото от премиера Мариано Рахой. Готови сме да приемем резултатите, а вие г-н Рахой, попита Пучдемон.

Пучдемон заяви, че не е в Брюксел, за да търси политическо убежище. Той добави, че е в столицата на Европа, тъй като настоява да бъдат защитени европейските ценности, в това число и свободният вот в Каталуния:

Не съм тук, за да търся политическо убежище. Това не е белгийски въпрос. В Брюксел съм като в столицата на Европа. Тук съм, за да действам свободно и сигурно.

На въпроса дали би прекарал 30 години в затвора, Пучдемон отговори:

Да, ако присъдата е справедлива.

Той обаче обвини испанският съд в политизиране, както и в обслужване на интересите на, по думите му, крайната десница, като дори отиде по-далеч, като нарече "терор" неговите действия.

Отстраненият каталунски лидер поиска Европа да реагира, като предупреди, че централното правителство в Мадрид отказва диалог и със заплахите си застрашава европейските ценности, в които вярва Каталуния. 

Пучдемон се обърна с призив за единство към хората в Каталуния и им благодари за тяхната подкрепа.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел заяви, че неговото правителство не е канило Пучдемон, но ще се отнесе към него като към всеки европейски гражданин.


На излизане от залата за пресконференция имаше две агитки - едната скандираше "Да живее Испания, да живее Каталуния", отсреща беше каталунската, но до сблъсъци между тях не се стигна.

Междувременно Испанският конституционен съд спря действието на резолюцията на каталунския парламент, в която се провъзгласява независимост на автономната област.


Минути преди сваленият от централната власт в Мадрид президент на Каталуния да направи изавлението си от Брюксел, Стоянка Колева, българка, която живее в областта, обявила независимост, коментира в ефира на "Хоризонт":


Ще се размине ли Каталуния с независимостта е въпрос, който стои пред всички граждани в Каталуния и не само там,  а и в цяла Испания.  Все пак независимостта на Каталуния, която обявиха в петък вечерта, не е призната и в действие е член 155 от Конституцията на Испания, така че за момента няма Република Каталуния, каза Колева, като припомни, че местният парламент не функционира и е въведено управление от Мадрид.

Всички са в очакване на изявлението на Пучдемон от Брюксел и мисля, че има някакво затишие, някакво спокойствие за момента, каза Колева  и отбеляза, че дори и за наблюдателите е било много трудно да правят прогнози какво ще съдържа изявлението на сваления от власт от централното правителство лидер на Каталуния Карлес Пучдемон.

Боряна Дукова, преподавател по испански език в Института "Сервантес" в София, разказа, че от контактите си с много каталунци и испанци, които дълги години живеят в Барселона, е разбрала, че идеята за единна Испания се ползва с по-голяма подкрепа:

Всички, поне в моето обкръжение, са с една настройка ,че Каталуния е Каталуния, но тя е част от Испания и по някакъв начин много болезнено приемат всичко, което става и с големи очаквания, и с голяма надежда не само какво ще каже Пучдемон от Брюксел, но и какво ще се случи на 21 декември, когато ще бъдат изборите. Защото ние всички може да имаме мнение и да искаме нещо да се случи в Каталуния  - и нашите близки и познати, и в Европа, и в Европейския съюз, но всъщност каталунците са тези, които трябва да го решат, стига да имат наистина възможност за едни (и надявам се да бъде така) демократични избори. Испания е страна с традиция вече в демокрацията и искрено се надявам, че изборите ще бъдат както трябва и хората тогава ще излязат категорично да покажат кои лица трябва да ги представляват и да ги управляват. 

Интервютата, излъчени в предаването "12+3", може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!