Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великанът и Шоколадовите хълмове

| обновено на 03.11.17 в 09:59 БНР Новини
Шоколадовите хълмове във Филипините.
Снимка: en.wikipedia.org

Филипинският остров Бохол е известен със своя Фестивал на кръвта, с който местните хора честват първата спогодба за узаконяване на търговските връзки и мирните отношения между испанците и филипинците и със Шоколадовите си хълмове. Името им няма нищо общо с шоколада – наричат се така, заради кафеникавия си цвят. За тях и до днес се разказват легенди.
Едната обяснява появата на хълмовете с битката между двама гиганти, които хвърляли камъни един срещу друг, но толкова се уморили, че не могли дори да си съберат камъните и ги оставили там, където днес се намират и сега.

В друга местна легенда пак великан е в центъра на събитията. Веднъж великанът Арого, който живеел в облаците и разпределял дъжда равномерно по земята, решил да види живота на смъртните по-отблизо и се спуснал към морето. Там се запознал с човешкото момиче Алоя и му помогнал да хване достатъчно риба за семейството си. Двамата започнали да се срещат в морето, но скоро хората от селото видели Арого и се спуснали да го убият, защото го взели за чудовище. Алоя се опитала да го защити. Арого успял да се качи на облака си, но копията вече били хвърлени и убили Алоя. Тогава Арого горчиво заплакал и точно от сълзите му се образували Шоколадовите хълмове.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени