Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата TrueNews се изправя срещу фалшивите новини за бежанци

Снимка: Фейсбук

TrueNews е платформа, която се изправя срещу фалшивите новини за бежанци. Платформата ще представлява сайт, който позволява на бежанците сами да качват информация за начина, по който живеят, както и за проблемите, които срещат. Това поясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" програмистът Мартин Димитров, който е част от инициативата:

Проектът обаче е доста амбициозен и бил труден за изпълнение само от хората, които сме в момента в групата.

Бежанецът от Афганистан Кайс Ахмади, който е в България от една година, разказа пред "Хоризонт" как е решил да дойде в България:

Работех за НАТО като преводач в продължение на седем години. Работейки като преводач и представяйки истината, аз получих заплахи от терористи. Затова аз и моето семейство решихме да напуснем страната, заради моята безопасност. Така аз реших да дойда в България. Преценявайки ситуацията в България, разбрах, че тази страна е добро и безопасно място за мен. Така реших да кандидатствам за статут на бежанец в България. Благодаря на агенциите, които ми дадоха този статут. Безкрайно благодарен съм им.

Ако някой иска да ни помогне за реализирането на тази платформа, може да ни намери във Фейсбук. Събитието се казва "Хакатон за дигитални номади“. Надявам се, че с общи усилия ще можем да направим тази платформа реалност, призова Ива Гумнишка, която е част от организаторите на проекта.

Цялото интервю с Мартин Димитров, Кайс Ахмади и Ива Гумнишка можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!