Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правото на втора пенсия ще може да се придобива при навършване на възраст или пет години по-рано, реши окончателно НС

Снимка: БГНЕС

Правото на втора пенсия за старост ще може да се придобива при навършване на възрастта за пенсиониране по закон или пет години по-рано. Това реши окончателно Народното събрание с промените в Кодекса за социално осигуряване.

По желание на осигуреното лице Фондът за допълнително задължително пенсионно осигуряване може да изплаща допълнителна пожизнена пенсия за старост пет години преди навършване на възрастта му за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това ще става, при условие че натрупаните средства по индивидуалната му партида позволяват отпускане на такава пенсия в размер не по-малък от размера на  минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. 

С окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване се създава и по-добра защита на интересите на осигурените лица и пенсионерите към допълнителните пенсионни фондове. Осигуреното лице ще има право да промени участието си във фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване и да прехвърли натрупаните средства по индивидуална партида от един в друг съответен фонд, управляван от друго пенсионно осигурително дружество, ако е изтекла една година от датата на сключване на първия му осигурителен договор или една година от датата на служебното му разпределение. 

Осигурените лица ще могат да прехвърлят средствата от индивидуалните си партиди във фонда при несъгласие с извършените промени в правилника му или в инвестиционната му политика, ако в тримесечен срок от уведомлението подадат заявление за това.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени