Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на здравеопазването издаде нови препоръки за хранене

Да се намали количеството калории, вода и приема на някои видове витамини и минерали, препоръчва Министерството на здравеопазването в нов нормативен документ, подложен на обществено обсъждане. Физиологичните норми за хранене са един документ, който дава базата на хранителната политика във всяка една държава, включително и в България. Това поясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Стефка Петрова, ръководител на работната група:

Тези норми са база за оценка на храненето на различните групи от населението, за създаването на регламенти, на законодателство за организирано хранене на децата, за реформулиране на храните. Всъщност това е документ, който дава основната насока, ориентация за хранене на групите от населението. Всеки има особености в метаболизма, които определят потребностите от витамини и минерали.


Критериите, които се използват от Европейския съюз, препоръките на Световната здравна организация, на Европейския орган по безопасност на храните, който включва експерти от цяла Европа, установява, че потребностите от пиене на вода не са толкова високи, колкото са били определени преди 15 години, добави проф. Петрова:

Проучванията в Европа през последните десет години показват, че европейското население има по-различен модел на хранене. Ние пием много по-малко газирани напитки от американците, а това определя всъщност и потребностите. Потребностите, които се определят в препоръчителните стойности за хранителен прием, се определят и от модела на хранене. Ние приемаме много повече течности чрез храните, чрез сосовете, чрез супи и т.н., така че това е основанието да са по-малки препоръките за прием на течности. Ако човек се движи повече, ще има много по-големи потребности от течности. Ако климатът е много горещ, потребностите също се увеличават.


Цялото интервю с проф. Стефка Петрова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна