Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората, страдащи от деменция, са изправени пред множество социални и здравни проблеми


Проф. Лиана Апостолова от Университета в Индиана ще ръководи най-новите проучвания на Алцхаймер в САЩ. За целта екипът ѝ ще получи над 45 милиона долара от американския Национален институт по здравеопазване. В следващите години проф. Апостолова ще работи по диагностиката на пациентите, при които болестта се проявява необичайно рано – под 65 години. Причината – огромното социално значение на проблема, особено сред работоспособни хора. По-младите пациенти с Алцхаймер в САЩ са само 5% от всички – или триста хиляди души. Колко са всички страдащи от деменция у нас, не знаем. Смята се, че са 100 000, но дали е така, не може да се каже, защото изследване в национален мащаб не е правено.

Преди може би седем-осем години се срещнах с професор по химия, който беше световноизвестен учен, беше написал Библията по химия. Той дойде сам и беше много притеснен за зрението си и фините дейности на ръцете си. Беше на 60-61 години. Изключително интелигентен човек. Той има форма на болестта, която засяга центровете на зрението. Проследила съм как този интелект запада пред очите ми – разказва проф. Апостолова.

Лора Любенова от Гражданско сдружение "Алцхаймер - България" сподели:

Юни месец моята баба получи вътрешен кръвоизлив, а след това т.нар. "съдова деменция". Тя е на 84 години и се оказа, че системата няма интерес към този пациент. В момента, в който тя физически се възстанови и я изписаха от болницата, медицинският екип ни пожела успех да намерим решение. Решението за семейството на Лора е болногледач, защото болните от деменция се нуждаят от 24-часова грижа. Първоначално Лора си казва, че надали ще бъде толкова трудно, защото страната ни дори изнася такива кадри към Западна Европа, но не се оказва така: Оказа се почти невъзможно. Оказа се, че няма как да намериш болногледач, който да ангажираш. 

Болестта на Алцхаймер и въобще деменцията беше определена като епидемията на 21-ви век, защото в момента около 47 милиона души в света страдат от деменция. Това отбеляза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" проф. Ара Капрелян от УМБАЛ "Св. Марина" във Варна:

На всеки четири секунди възниква нов случай на деменция. За европейските страни това е някъде около 10,5 милиона, като всяка година се регистрират около два милиона и половина нови случая.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна