Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм върви по стъпките на четата на Яворов до Кавала

Снимка: архив
Филм върви по стъпките на четата на Яворов до Кавала. По време на Балканската война четирима войводи - Михаил Чаков, Пейо Яворов, Христо Чернопеев и Йонко Вапцаров започват една от най-невероятните операции в българската история - завземането на Кавала, и я завършват с пълен успех без да гръмне дори една пушка. Проф. Михаил Неделчев, който е един от разказвачите във филма, припомни в предаването "12+3":

По време на Балканската война всъщност една много голяма част от националреволюционерите, най-вече дейци на Вътрешната македоноодринска революционна организация (ВМОРО), съставят едно цяло опълчение. То подпомага българската армия в нейните пътища към поробена Македония, към поробеното Беломорие. А четиримата, войводи - Михаил Чаков, Пейо Яворов, Христо Чернопеев и Йонко Вапцаров по някакъв начин се движат в пакет  по време на войната . Те предвождат тази част, която командва генерал Стефан Ковачев и извършват наистина нещо удивително. Те тръгват и обезоръжават 16-те турски заптиета, които пазят горе мястото, където се открива фантастичният изглед към целия град. Пращат един от тези пленени турски полицаи, пращат го да извести първенците на града, че идва българска част, която ще преговаря и именно четиримата войводи се явяват при каймакамина и му казват: "Или ще се предадете, или ще дадем знак артилерията да бомбардира града". И така всъщност три дена нашите войводи владеят града, като се очаква, разбира се, редовната българска част да дойде.

По отношение на самия филм Неделчев каза:

Филмът ще има окончателно заглавие. Той е създаден по инициатива на Валери Яков – ръководителя на Телевизионния център в Благоевград към БНТ. Това е всъщност филм, който трябва да разкажем да представи съвременните аспекти на тези събития. Как днес ни, ние грима съвременници, ми, изминавайки пътя на четиримата войводи и на техните чети, мислим тези събития днес. С какво те са актуални за всички нас, какви са посланията на тези събития.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени