Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновации в библиотеките у нас - мисията възможна

Снимка: pixabay.com
Темата за новата глобална визия за библиотеките като информационни и общностни центрове продължаваме с два конкретни примера от нашата страна. В Бургаската регионална библиотека от две години функционира "makerspace" - пространство, оборудвано с 3D принтер и 3D скенер, което, както ни сподели директорът на библиотеката Мария Бенчева, предизвиква огромен интерес сред младите хора в града.
Аз съм от много години в библиотеката, но за първи път виждам опашка от ученици пред нея, разказва още тя. Пространството привлича с възможността младежите да "пипнат" своите идеи, като ги материализират посредством новите технологии. Наскоро библиотеката в Бургас се сдоби и с няколко роботчета "Финч", които пък привличат желаещите да изпробват на практика уменията си да програмират. Новите технологии носят и световни награди - американската фондация "ITIF" отличи културната институция заедно само с още една библиотека в света в категория "Екология" за проекта "Земята по-чиста, ние по-знаещи".

В Регионалната библиотека в Стара Загора също търсят нови пътища, по които да бъдат полезни на местната общност. От две години там предлагат услугата "библиотерапия", за която част от библиотекарите преминават през специално обучение. Идеята е да използваме четенето и книгата като средство за подкрепа на читателите при определена житейска криза, разказва директорът на библиотеката Надежда Груева. По този метод се работи както групово, така и индивидуално. Ролята на библиотекарите пък е да консултират хората, които имат подобна нужда, за литература, която може да им помогне да решат своя проблем, а в последствие и да продължат да ги терапевтират. Към момента в България има 150 обучени библиотерапевти и те вече създават общност, която да бъде в услуга на нуждаещите си.
 
И двата представени проекта се реализират с подкрепата на фондация "Глобални библиотеки", а повече за тях - чуйте в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени