Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирийските сили отвоюваха от "Ислямска държава" богатия на петрол Дейр аз Зур

| обновено на 03.11.17 в 11:54
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сирийските правителствени сили са превзели от "Ислямска държава" богатия на петрол източен град Дейр аз Зур, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Според ръководителя на центъра настъплението на войските е било успешно с подкрепата от въздуха на руската авиация.

В продължение на три години едната половина на Дейр аз Зур беше под контрола на правителството, а другата – в ръцете на "Ислямска държава". Асошиейтед прес отбелязва, че загубата на Дейр аз Зур е поредното голямо поражение за "Ислямска държава", обявеният от която халифат изгуби повечето от градските си крепости и постепенно се разпада. 

Иракските правителствени сили също напредват в сраженията край Ал Каим – селище насред пустинята в последния регион, контролиран от групировката "Ислямска държава" в страната, съобщиха командири, цитирани от Франс прес.

Междувременно САЩ и Русия внесоха в Съвета за сигурност на ООН отделни проекторезолюции, с които се удължава срокът на пълномощията на Съвместния механизъм по разследването на химически атаки в Сирия. 

От Москва поставят условие експертите да преразгледат твърденията си, че Дамаск е отговорен за нападението в Хан Шейхун от 4 април тази година, при което бяха убити 83 души. Американското предложение е мандатът да бъде подновен за по-дълъг срок – две години. 

Мандатът на инспекторите от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия изтича на 16 ноември и продължаването му остава тема на горещи спорове между Вашингтон и Москва.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна